Udland

USA skruer økonomiens støtteben langsomt af

Den amerikanske centralbank køber færre obligationer. Opkøb falder 10 milliarder dollar fra april.

USA's centralbank Federal Reserve skruer langsomt den amerikanske økonomis støttehjul af. På et pressemøde onsdag, annoncerede den nye centralbankchef Janet Yellen således, at hun fortsætter kursen med at trappe støtteopkøbene af stats- og boligobligationer ned

Fra april sænkes opkøbene med 10 milliarder dollar til 55 milliarder dollar, og den melding var ifølge senioranalytiker i Jyske Bank, Kim Fæster, som ventet.

- Federal Reserve reducerer som ventet opkøbene med 10 milliarder dollar fra april til trods for afmatningen i væksten. Det viser, at nedtrapningen er på autopilot. Yellen gentog sin vurdering af, at opkøbene stoppes i efteråret, siger Kim Fæster.

Derfor vil nedtrapningen med 10 milliarder dollar per møde fortsætte indtil oktobermødet, hvor banken sløjfer de sidste 15 milliarder dollar opkøb af obligationer.

Seniorøkonomen hæfter sig ved, at centralbanken er blevet lidt mere aggressiv med hensyn til tidspunktet for en renteforhøjelse. Banken fjernede løftet om at fastholde renten indtil arbejdsløsheden er faldet betydeligt under 6,5 procent.

- Yellen indikerede, at den første renteforhøjelse kunne komme i maj 2015. Fed vurderer også, at økonomien er tilstrækkeligt stærk til at skabe yderligere forbedring på arbejdsmarkedet, siger Kim Fæster.

Dermed vil renten blive holdt uændret lav i længere tid efter at de økonomiske støtteben i form opkøb af obligationer er kommet helt af.

Janet Yellen vurderer denne periode til at være på omkring seks måneder.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.