USA straffer Nordkorea for drabet på Kim Jong-uns halvbror

USA's udenrigsministerium vil indføre nye sanktioner mod Nordkorea efter drab på Kim Jong-uns halvbror.

Kim Jong-uns halvbror blev sidste år dræbt med nervegas. Her ses den nordkoreanske leder. Foto: Scanpix/-/arkiv

Kim Jong-uns halvbror blev sidste år dræbt med nervegas. Her ses den nordkoreanske leder. Foto: Scanpix/-/arkiv

Det amerikanske udenrigsministerium har konkluderet, at Nordkorea sidste år stod bag drabet på den nordkoreanske leder Kim Jong-uns halvbror.

USA vil derfor indføre yderligere sanktioner mod styret, oplyser Heather Nauert, der er talsmand i USA's udenrigsministerium.

Halvbroren ved navn Kim Jong-nam blev angrebet i Kuala Lumpurs internationale lufthavn i februar sidste år. Her fik han smurt den ultragiftige nervegas VX i ansigtet, hvilket kort efter resulterede i hans død.

USA har længe mistænkt Nordkorea for drabet. Men det er først nu, at det officielt bliver meldt ud, at man mener, at Nordkoreas styre står bag.

Amerikansk lovgivning foreskriver, at der indføres et importforbud mod et land, når det overtræder forbud mod at bruge kemiske våben.

Nordkorea er dog allerede under strenge sanktioner fra FN og USA. Derfor vil tirsdagens beslutning ikke have stor effekt, skriver nyhedsbureauet AFP.

To kvinder er under anklage for at udføre attentatet på Kim Jong-nam.

De to kvinder, der kommer fra Indonesien og Vietnam, har tidligere forklaret, at de troede, de deltog i et tv-show med skjult kamera.

Ifølge kemikeren Raja Subramaniam, der har vidnet i retssagen, havde halvbroren 1,4 gange den dødelige dosis af nervegassen i ansigtet. Gassen blev fundet i Kim Jong-nams blod og øje.

Tirsdagens udmelding fra USA kommer på et tidspunkt, hvor der ellers har været tegn på samarbejdsvilje fra det nordkoreanske styre.

Lederne for Nordkorea og Sydkorea skal således mødes i næste måned ved et topmøde for de to lande.

Her skal Kim Jong-un have udtrykt vilje til, at Nordkorea vil opgive sine atomvåben, hvis regimets sikkerhed kan garanteres.

Gennem hele 2017 trodsede Nordkorea gentagne gange det internationale samfund og FN-resolutioner og gennemførte atomprøvesprængninger og forsøg med langtrækkende raketter.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.