USA straffer Nordkorea for drabet på Kim Jong-uns halvbror

USA's udenrigsministerium vil indføre nye sanktioner mod Nordkorea efter drab på Kim Jong-uns halvbror.

Kim Jong-uns halvbror blev sidste år dræbt med nervegas. Her ses den nordkoreanske leder. Foto: Scanpix/-/arkiv
Drab 7. marts 2018 01:43 - Opdateret 7. marts 2018 06:39

/ritzau/Reuters

Gennem hele 2017 trodsede Nordkorea gentagne gange det internationale samfund og FN-resolutioner og gennemførte atomprøvesprængninger og forsøg med langtrækkende raketter.

Her skal Kim Jong-un have udtrykt vilje til, at Nordkorea vil opgive sine atomvåben, hvis regimets sikkerhed kan garanteres.

Lederne for Nordkorea og Sydkorea skal således mødes i næste måned ved et topmøde for de to lande.

Tirsdagens udmelding fra USA kommer på et tidspunkt, hvor der ellers har været tegn på samarbejdsvilje fra det nordkoreanske styre.

Ifølge kemikeren Raja Subramaniam, der har vidnet i retssagen, havde halvbroren 1,4 gange den dødelige dosis af nervegassen i ansigtet. Gassen blev fundet i Kim Jong-nams blod og øje.

De to kvinder, der kommer fra Indonesien og Vietnam, har tidligere forklaret, at de troede, de deltog i et tv-show med skjult kamera.

To kvinder er under anklage for at udføre attentatet på Kim Jong-nam.

Nordkorea er dog allerede under strenge sanktioner fra FN og USA. Derfor vil tirsdagens beslutning ikke have stor effekt, skriver nyhedsbureauet AFP.

Amerikansk lovgivning foreskriver, at der indføres et importforbud mod et land, når det overtræder forbud mod at bruge kemiske våben.

USA har længe mistænkt Nordkorea for drabet. Men det er først nu, at det officielt bliver meldt ud, at man mener, at Nordkoreas styre står bag.

Halvbroren ved navn Kim Jong-nam blev angrebet i Kuala Lumpurs internationale lufthavn i februar sidste år. Her fik han smurt den ultragiftige nervegas VX i ansigtet, hvilket kort efter resulterede i hans død.

USA vil derfor indføre yderligere sanktioner mod styret, oplyser Heather Nauert, der er talsmand i USA's udenrigsministerium.

Det amerikanske udenrigsministerium har konkluderet, at Nordkorea sidste år stod bag drabet på den nordkoreanske leder Kim Jong-uns halvbror.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Nordjyske Plus

Henter artikler...