Udland

USA udnævner Afghanistan til allieret

Med status som allieret vil Afghanistan få nemmere ved at købe forsvarsudstyr i USA.

USA udnævner Afghanistan til allieret

USA har udpeget Afghanistan som en af sine allierede uden for Nato-alliancen. Det giver det krigshærgede land særlige privilegier forud for, at USA begynder at trække sin tropper ud i 2014. Det oplyser udenrigsminister Hillary Clinton i forbindelse med en lynvisit i Kabul.

Clinton annoncerede betegnelsen, der udstikker vejen for et tæt samarbejde på forsvars- og sikkerhedsområdet mellem landene, under en samtale med præsident Hamid Karzai.

- Vi ser det som et stærkt udtryk for vores forpligtelse over for Afghanistans fremtid, siger Clinton.

Den ny status træder omgående i kraft, og indebærer, at Afghanistan får nemmere ved at købe, og finansiere køb, af forsvarsudstyr produceret i USA.

Dermed træder Afghanistan ind i rækken af lande som Pakistan, Israel, Egypten og Japan, der alle er udpeget som allierede af USA til trods for, at de ikke er medlem af forsvarsalliancen Nato.

Clintons møde med Karzai fandt sted før weekendens donorkonference for Afghanistan i Tokyo. Over 70 lande deltager i mødet i Japan. Desuden er FN med samt flere internationale organisationer.

Deltagerne vil, ifølge en rapport offentliggjort i sidste uge, bevilge 15 milliarder dollar til genopbygning af Afghanistan. Beløbet vil blive udbetalt ad flere omgange frem til udgangen af 2015.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.