USA: Våbenhvile-kollaps kan blive dyrt for Rusland

Den amerikanske vicepræsident fordømmer brud på våbenhvile i Ukraine og advarer Rusland om store omkostninger.

Udland 18. februar 2015 05:44 - Opdateret 18. februar 2015 08:27

Meldinger om kampe og brud på våbenhvilen i Ukraine får USA's vicepræsident, Joe Biden, til at tale med store ord over for den russiske præsident, Vladimir Putin.

I en erklæring fra Det Hvide Hus "fordømmer Joe Biden på det kraftigste overtrædelsen af våbenhvilen begået af separatister i samarbejde med russiske styrker i og omkring Debaltseve."

Udmeldingen fra Biden kommer, efter at han har haft en telefonsamtale med den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, om brud på den blot få dage gamle våbenhvile.

Joe Biden advarer samtidig Rusland om at lade våbenhvilen, der er resultatet af maratonforhandlinger i Minsk, kollapse.

- Hvis Rusland bliver ved med at begå brud på Minsk-aftalerne, inklusiv den seneste, der blev underskrevet 12. februar, vil Ruslands omkostninger stige, lyder det i erklæringen.

Det bliver dog ikke uddybet, hvilke "omkostninger" der præcis er tale om.

Hårde kampe har udspillet sig i gaderne i byen Debaltseve, som er delvist indtaget af oprørerne, oplyser flere medier.

Debaltseve, der er et strategisk trafikknudepunkt mellem de oprørskontrollerede byer Donetsk og Lugansk, betragtes af de prorussiske separatister som en del af deres territorium i Østukraine, og de har nægtet at trække deres tunge våben tilbage.

De internationale observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), der skulle overvåge våbenhvilen, har ikke været i stand til at komme ind i byen på grund af de heftige kampe mellem regeringshæren og oprørerne.

Det møder også kritik fra Joe Biden.

- Vicepræsidenten fordømmer stærkt Rusland og separatisterne for at blokere OSCE-observatørernes adgang til Debaltseve, hvilket giver separatisterne mulighed for at fortsætte deres angreb uden hæmninger, skriver Det Hvide Hus.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde tidligere tirsdag, at kampene ved den ukrainske by Debaltseve var ventet, og han udtrykte håb om, at "separatisterne vil lade de ukrainske styrker forlade byen."

/ritzau/AFP

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...