Udland

USA varmer op til nye sanktioner mod Iran

Målet med olieeksport-sanktionerne er at ramme finansieringen af iranernes omstridte atomprogram.

USA varmer op til nye sanktioner mod Iran

Repræsentanternes Hus i USA har med et overvældende flertal vedtaget et lovforslag, som strammer sanktionerne mod Iran. Det sker blot få dage før, at Irans nye præsident, Hassan Rohani, officielt tages i ed.

Foranstaltningerne, som også skal vedtages i Senatet og underskrives af præsident Barack Obama, før de træder i kraft, går efter den iranske olieeksport i et forsøg på at skrue ned for pengestrømmen til landets omstridte atomprogram.

Målet med sanktionerne er at skære én million tønder om dagen af den iranske olieeksport over et år. Det er første gang, at man så præcist angiver målet med oliesanktionerne, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Rohani, som har overtaget præsidentembedet i Iran efter den kontroversielle Mahmoud Ahmadinejad, var landets atomforhandler under den forholdsvis reformvenlige eks-præsident Mohammad Khatami.

64-årige Rohani regnes for at være moderat og er den eneste præst, der stillede op ved Irans præsidentvalg. Han er ikke afvisende over for at lade internationale observatører kigge nærmere på Irans atomprogram, lyder det.

Samtidig har han slået fast, at Iran ikke vil stoppe berigelsen af uran. Beriget uran kan bruges til at konstruere atombomber, og en rapport i maj fra det Internationale Atomagentur (IAEA) viste, at Irans nukleare aktiviteter tager til i omfang.

Hassan Rohani har også erklæret, at han som præsident vil genoprette de diplomatiske forbindelser med ærkefjenden USA, der efter den islamiske revolution og gidseltagning af amerikanere på USA's Teheran-ambassade i 1979 afbrød forbindelserne til Iran.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.