Udland

Usbekere kaster roser efter Karimovs rustvogn i Tasjkent

Den afdøde diktator begraves lørdag i sin fødeby. Han får pæne ord med på vejen fra Rusland og Kina.

People stand along a road to pay the tribute to the memory of Uzbek late President Islam Karimov in Tashkent Foto: Reuters/Stringer / Scanpix

People stand along a road to pay the tribute to the memory of Uzbek late President Islam Karimov in Tashkent Foto: Reuters/Stringer / Scanpix

Tusindvis af indbyggere i Usbekistans hovedstad, Tasjkent, stod tidligt lørdag morgen klokken 6.00 klar langs byens hovedgade for at se begravelsesoptoget for landets leder gennem 25 år, Islam Karimov.

Det skriver Reuters.

Den 78-årige præsident døde fredag og begraves lørdag i sin fødeby Samarkand 300 kilometer sydvest for hovedstaden.

Omkring halvdelen af Usbekistans godt 30 millioner indbyggere er født, mens Karimov har siddet ved magten.

Mange i Tasjkent var mødt op med røde roser, som de smed efter rustvognen, i takt med at kortegen med Karimovs lig passerede forbi på vejen til lufthavnen.

Premierminister Sjavkat Mirsijajev er blevet udpeget til at stå i spidsen for sørgeprocessen i forbindelse med Karimovs begravelse. Det ses ifølge Reuters som et muligt tegn på, at Mirsijajev er kørt i stilling til at overtage præsidentposten.

På trods af at Karimov har haft ry for at være diktatorisk leder af den centralasiatiske nation, er kondolencerne strømmet ind fra nær og fjern.

Kinas præsident, Xi Jinping, siger, at Karimovs død føles som at miste en "nær ven".

Ruslands præsident, Vladimir Putin, betegner Karimovs død som et "stort tab for Usbekistans befolkning". Han flyver ifølge nyhedsbureauet Tass ikke selv til begravelsen, da han er til G20-møde i Kina, men sender i stedet premierminister Medvedev.

Usbekistan blev selvstændig efter Sovjetunionens sammenbrud. En talsmand for Putin siger lørdag, at den russiske regering håber, at situationen i Usbekistan vil forblive "stabil" fremover.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.