Udland

Utålmodig tysk præsident indkalder partiledere til møde

Joachim Gauck vil tale med Merkel og de andre partiledere for at høre, hvad de har tænkt sig efter tysk valg.

Utålmodig tysk præsident indkalder partiledere til møde

Tysklands forbundspræsident, Joachim Gauck, har i denne uge indkaldt forbundskansler Angela Merkel og de andre tyske partiledere hver til en snak under fire øjne, fordi han vil høre, hvordan det går med at få en ny forbundsregering på plads.

Kilder i statsoverhovedets kontor siger til Süddeutsche Zeitung, at det ikke er noget usædvanligt, at Gauck vil holde sig orienteret om udviklingen efter valget forrige søndag.

Men avisen kalder det "bemærkelsesværdigt", at lederne for de fire partier, der 22. september blev valgt ind i Forbundsdagen, allerede nu skal møde op i Bellevue-slottet for at forklare, hvordan de vurderer situationen efter valget.

- Gauck er et yderst politisk menneske, skriver Süddeutsche Zeitung, som også forventer, at præsidenten vil tale til partiledernes samvittighed.

Den kristeligt demokratiske forbundskansler Merkels CDU/CSU vandt en storsejr ved valget, hvor hendes hidtidige regeringspartner, det liberale FDP, røg ud af Forbundsdagen.

Derfor er CDU-formanden nu på udkig efter en ny makker. Men hverken det socialdemokratiske SPD eller De Grønne har hidtil vist lyst til at kaste sig i armene på hende, hvilket allerede har ført til spekulationer om et nyvalg.

I givet fald vil præsidenten, der ellers primært har en ceremoniel funktion, også have et ord at skulle have sagt.

I første omgang ventes Merkel dog i denne uge at indlede sonderinger med socialdemokraterne, som fredag aften på en ekstraordinær kongres fik ja til at tale med kansleren.

Men det betyder langtfra, at vejen er banet for en stor koalition. Hvis parterne går i realitetsforhandlinger og bliver enige om et regeringsgrundlag, skal de 470.000 SPD-medlemmer stemme om det ved en urafstemning.

Mange socialdemokrater er modstandere af at gå med i en stor koalition med CDU/CSU igen, da partiet styrtdykkede til sit dårligste valgresultat nogensinde efter samarbejdet med Merkel fra 2005 til 2009.

Rent politisk står parterne også forholdsvis langt fra hinanden.

CDU's gruppeformand, Volker Kauder, afviste søndag aften nok engang socialdemokraternes krav om at hæve topskatten.

- Der kommer ikke nogen skattestigninger med os, siger han til tv-stationen ARD.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst