Uundgåeligt exit: Ryanair kan umuligt lave overenskomst

Ryanair har ingen anden mulighed end at give op og flytte sine baser ud af Danmark, mener erhvervskommentator.

Ryanair har bygget sin forretning på individuelle aftaler med de ansatte, og derfor vil de "opfatte det som et kæmpestort bureaukrati" at indgå overenskomst, siger Niels Lunde, erhvervskommentator fra Børsen, til Ritzau.

- Hele forretningsmodellen er bygget på, at man ikke har lavet overenskomster, siger han.

Den markante afvisning af en overenskomst, mener Niels Lunde, også skyldes, at Ryanair er presset på strategien om at sælge lavprisflybilletter.

Selskabet, der startede som en lille iværksættervirksomhed i Irland af stifter og CEO, Michael O'Leary med en lavprisstrategi, er blevet presset af de store selskaber, der nu også konkurrerer på pris - men inden for rammerne af en overenskomst.

Det kan Ryanair ikke i sin forretningsmodel, og det har givet problemer, når man nu forsøger at udvide forretningen med baser i større byer.

- Ryanair er en stor provokation for fagbevægelsen, der står stærk i Kastrup Lufthavn, siger Niels Lunde.

Han bemærker dog, at fagbevægelsen ikke råbte op for tre år siden, da Ryanair åbnede med samme arbejdsvilkår i Billund:

- For mig at se har fagbevægelsen simpelthen vendt det blinde øje til, da Ryanair åbnede basen i Billund, fordi de har skabt nogle arbejdspladser, der ellers ikke ville have været der, siger Niels Lunde.

Netop fordi fagbevægelsen har været i krise de senere år, er Ryanair nu blevet en fantastisk mærkesag for dem, mener Niels Lunde.

Derfor er han også sikker på, at fagbevægelsen holder fast i sine krav, og at Ryanair ender med at måtte give op.

- Det vil være en dårligere forretning for dem at rykke deres baser ud af Danmark, men jeg kan på ingen måder se, at de vil kunne blive her, siger Niels Lunde.

Ryanair har torsdag ikke ønsket at stille op til interview om deres trussel om at lukke baser i Billund og Kastrup, som følge af fagbevægelsen varslede sympatikonflikt.

I en skriftlig kommentar skriver selskabets presseansvarlige, Robin Kiely:

- Ryanair har allerede bekræftet (pressekonference med Michael O'Leary fredag 3. juli), at selskabets Billund-base vil lukke, hvis den vil blive brugt af det danske fagforbund (som indrømmer, de ikke har nogle medlemmer i Ryanair), som påskud for en sympatikonflikt i København efter Ryanairs base i København lukker 14. juli.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.