Musik

Uundværligt tidsskifte

Sebastian: Tiderne skifter

"TIDERNE SKIFTER" er stadig blandt Sebastians hovedværker - og hidtil ikke udgivne demoudgaver trækker bestemt ikke ned.

"TIDERNE SKIFTER" er stadig blandt Sebastians hovedværker - og hidtil ikke udgivne demoudgaver trækker bestemt ikke ned.

Et skib med fem master, med fyrretyve kanoner... 30 år er gået, siden Sebastian udsendte et af sine mest ambitiøse værker, ”Tiderne skifter”, med nye, uhyre iørespringende melodier i gennemtænkte arrangementer til gamle digte af den omstridte tyske digter og teaterleder Bertolt Brecht (1898-1956). Og hørt på en vis afstand af 1979 er det mere end nogensinde uretfærdigt, at kun én ud af ni sange bliver ved med at klæbe ved værket, nemlig den stolte og meget fængende ”Sørøver Jenny” - dén, der hvor det bliver med at give et lille hug i maven, når vi kommer til tidspunkt i teksten, hvor det lyder: ”Og den middag bliver der stille i havnen, når de spørger, hvem der nu skal dø? Så hører de mig sige: Alle sammen”... I virkeligheden er ”Sørøver Jenny” kun en lille (men udsøgt) del af den overdådige fest, der hedder ”Tiderne skifter”, hvor også ”Visen om den lille vind” - sat op med ikke færre end 15 tætte strygere - trænger sig på. Sammen med den meget indtagende ”Sangen om vandhjulet”. For da slet ikke at tale om ”Sangen Vlatava”. Og... Noget af det mest fascinerende er næsten, at de ni melodier ikke virker spor bedagede i modsætning til så meget anden musik fra 70’erne. Og noget af det mest tankevækkende - på kanten af det let skræmmende - er, at det egentlig er forsvindende lidt, en sang forandrer sig fra demoudgave til endelig version. Det viser denne dobbelt-cd-udgave, der udover originalen fra 1979 rummer en cd med hidtil ikke udgivne originaldemoer. Bedre end med mange tusind ord fortæller de historien om en pillen musiker, som tydeligvis afleverer sine sange i så godt som færdige udgaver, når han går i studiet. Hvor mange andre kunne strengt taget ikke lige så godt have udsendt sine demoudgaver (hvis ambitionen altså ikke var at tonesætte Brecht)? Det eneste, der trækker ned, er, at de oprindelige sange på ”Tiderne skifter” bliver fulgt op af et aldeles overflødigt remix af ”De elskende”, der i sin halvhårde, techno-agtige stil slet ikke lægger sig op ad (eller i forlængelse af) hovedværket, men mest virker som en alt for lang og påfaldende lidt opfindsom tilføjelse. Og i betragtning af, at der trods alt er tale om digte (oversat af Erik Knudsen og Ivan Malinowski) havde det været rart at have dem aftrykt som tekster i stedet for 11 siders blandet småsnak af musikjournalist Torben Bille. Ellers er ”Tiderne skifter” såmænd (stadig) lige til at arkivere under U. For uundværlig. Ove Nørhave ove.noerhave@nordjyske.dk Sebastian: ”Tiderne skifter” Exlibris Musik.