Uvejr over Bordeaux

Overproduktion kommer forbrugerne til gode

Der var næsten noget symbolsk over det uvejr, som i sidste uge bragede ind over Bordeaux, mens mange tusinde vinfolk fra hele verden var samlet til den store messe Vinexpo. Vejret havde i flere dage været nærmest overophedet med temperaturer i skyggen på op mod 50 grader. Tirsdag aften brød det løs med et uvejr, som vandrede op fra Spanien med vindstød af stormstyrke, tropiske regnskyl, lyn og torden - vores hotel var uden strøm det næste døgn. På det tidspunkt var mange samlet til aftenens arrangementer rundt om i Bordeaux. En af de dramatiske hændelser fandt sted i teltene på Château La Gaffelier i St. Emilion - "vores fest" den aften. Et års forberedelser til sammenkomst for 200 importører og journalister fra hele verden blev smadret, da stormen ramte så hårdt, at teltene ikke kunne holde. Det fløj med bord, stole, glas tallerkner - og en enkelt ikke så tung japansk journalist. Alle flygtede gennem skybruddet i smokinger og fine kjoler i sikkerhed i tankkælderen på slottet. På en halv time var uvejret overstået, og man kunne gå i gang med at reparere skaderne. Festen blev til en improviseret smagning, som de gennemblødte, men helskindede deltagere tog med godt humør, for ingen kom til skade. Så let slipper Bordeaux ikke gennem det uvejr, som er ved at bryde løs over vinproduktionen i området. Det vil med sikkerhed koste adskillige producenter store tab, nogle vil ikke kunne klare problemerne og må give op. Alle i branchen har med spænding ventet på, at dette ville komme. Bordeaux-markedet har mildt sagt været overophedet med priser, der er helt ude af trit med resten af verden. Det gælder specielt de mindre vine. De store er en eftertragtet vare, hvor der nok vil være mærkbare justeringer, men ikke nogen revolution. Den type vin kan nemlig ikke efterlignes. Der er naturligvis mange rygter i omløb, når så mange er samlede - 1200 pressefolk og et halvt hundrede tusinde importører og andre besøgende - men ingen var i tvivl om, at der er skred i priserne. At der ikke kun er tale om rygter, har flere af de store danske importører bekræftet efter hjemkomsten fra Bordeaux. Det vil kunne ses på hylderne i supermarkederne i løbet af to-tre måneder. Fald på op til 40 procent i Bordeaux skal kunne ses på priserne. To forhold spiller ind: manglen på likviditet og manglen på plads, fordi man ligger inde med for store lagre. Derfor er de foreløbige prisnedsættelser ikke de sidste, vi har set. Bordeaux er nok et af de områder, som er hårdest ramt, men andre er også med. På verdensplan er der overskud af vin. I de senere år er produktionen hævet markant i forventning om et større forbrug. Den forudsætning holder ikke længere. Generelt er der stagnation eller fald i vinforbruget. Hvis Bordeaux skal fremhæve et lyspunkt i øjeblikket, må det være, at druernes udvikling i er meget fin. I hele distriktet er de op til 14 dage foran et normalt år. Det giver mulighed for lang modning og en tidlig høst, hvilket normalt giver høj kvalitet. Men man skal naturligvis ikke tage glæderne på forskud. Alt for mange gange er en perfekt avl regnet væk på bare på et par uger, lige når høsten skulle i gang. En perfekt årgang er den, som er bragt godt i kælderen.