Uvidende byråd til hastemøde

Byrådet fik ingen mulighed for at sætte sig ind i Ankestyrelsens redegørelse før hastemøde

 <i>Foto: Henrik Bo</i>

Foto: Henrik Bo

REBILD:Rebild Kommunes direktion og forvaltning har kendt til konklusionerne i Ankestyrelsens redegørelse om Rebild Kommunes håndtering af den omfattende incestsag.

Fredag modtog Rebild kommune nemlig Ankestyrelsens udkast til redegørelsen til høring.
Borgmester Anny Winther oplyser, at hun først kendte til redegørelsen mandag.
Mandag aften blev byrådet med under et døgns varsel kaldt til møde.
Det skabte stor frustration blandt flere af byrådsmedlemmer i løbet af tirsdagen.
Mens direktionen har haft hele weekenden og borgmester Anny Winther det meste af to dage til at sætte sig ind i redegørelsen har det øvrige byråd været holdt i total uvidenhed helt frem til mødet i byrådssalen i Støvring tirsdag eftermiddag.

Føler sig til grin

- Det er simpelthen utilstedeligt, at vi slet ikke får mulighed for at forberede os op til sådan et møde, siger Rikke Karlsson (DF), som siden klokken syv tirsdag morgen forsøgte at få Ankestyrelsens udkast.

Efter NORDJYSKE Mediers oplysninger bakkede flere i løbet af dagen Rikke Karlssons ønske op, men i timevis var der ingen reaktion fra hverken borgmesteren eller fra kommunaldirektør Erik Odder.
Flere byrådsmedlemmer fra flere forskellige partier gav i går overfor NORDJYSKE Medier udtryk for, at de føler sig gjort til grin af borgmester Anny Winther.
- Tavsheden kan da give det indtryk, at borgmesteren slet ikke er interesseret i, at vi ved noget som helst, når vi kommer til mødet.
- Borgmesteren har måske slet ikke ønsket, at vi skulle have mulighed for at læse redegørelsen og diskutere, hvordan vi skal forholde os til indholdet i de forskellige politiske grupper, som en byrådspolitiker udtrykte det.
Først over syv timer efter Rikke Karlssons henvendelse for at få redegørelsen udleveret, klokken 14.40, svarede borgmesteren, at man var ved at fotokopiere dokumenterne, så de kunne udleveres på mødet.
- Det var overhovedet ikke det, jeg bad om. Jeg bad om at være i stand til at forberede mig til mødet. Det hjælper en fotokopi udleveret til mødet jo ikke på, konstaterer Rikke Karlsson.

Drastisk og atypisk

At fremgangsmåden er lettere drastisk og under alle omstændigheder atypisk er der ingen tvivl om.

Borgmesterens enerådige håndtering af mødet, det ekstraordinære korte varsel og manglen på information på forhånd fik flere byrådsmedlemmer til at undrer sig.
For Henrik Christensen (S) virker hele forløbet op til mødet i går eftermiddags mærkeligt.
- Hvis borgmesteren har haft en intention om at samle os alle sammen til møde tirsdag eftermiddag, så havde jeg nok forventet, at hun havde sendt redegørelsen til os allerede i fredags, og ikke først ville kalde til møde med en sms og en mail mandag aften, siger Henrik Christensen.
Han finder det dog utænkeligt, at man i så alvorlig en sag ikke giver byrådets medlemmer mulighed for at læse redegørelsen i gennem og derefter diskutere indholdet i de politiske grupper, inden man efterfølgende melder ud til pressen.
Det har ellers tilsyneladende været borgmesterens intention at melde ud til pressen efter mødet.
NORDJYSKE Medier blev allerede mandag aften orienteret om mødet, og det samme lader det til, at en lang række andre medier blev.
Den pressemeddelelse, som kom ud efter mødet, og som alle undtagen Rikke Karlsson skrev under på var nærmest skrevet på forhånd.

Overrasket i egne rækker

I borgmesterens eget parti Venstre undrede de byrådsmedlemmer, NORDJYSKE Stiftstidende talte med, sig også i løbet af tirsdagen over, hvorfor det efter al den venten pludseligt var borgmesteren magtpåliggende at skynde sig som skudt ud af en kanon.

- Det er da vist ikke sådan, vi plejer at holde møder, som et af Venstres byrådsmedlemmer konstaterede.
Oplandslisten Søren Søe-Larsen har bedt om fuld indsigt i sagens akter og stillet spørgsmålstegn ved, om direktionen i Rebild har fortalt politikerne i byrådet hele sandheden.

Nåede aldrig frem

Han er blandt de byrådsmedlemmer, der føler sig til grin, på baggrund af borgmesterens håndtering af mødet i går.

For borgmesterens hastværk med at få holdt møde så hurtigt som muligt, og med et så kort varsel som muligt betød, at Søren Søe-Larsen aldrig nåede frem til mødet.
- Jeg har en virksomhed, jeg skal passe, så jeg kan altså ikke stå til rådighed hvornår som helst med så kort varsel, siger Søren Søe-Larsen, som opholder sig i udlandet.
- Havde jeg bare vidst i fredags, at borgmesteren ville holde møde i dag, så havde jeg da lavet mine planer om, så jeg kunne deltage. Det siger sig selv i så alvorlig en sag som den her, siger Søren Søe-Larsen.
Han ville meget gerne selv have deltaget i mødet, men må nøjes med at konstatere, at borgmesteren igen forsøger at lukke en dårlig sag hurtigt ned.
- Nu står byrådet igen i en situation, hvor ingen har haft mulighed for at forberede sig, og hvor ingen derfor er klædt godt nok på til at stille kvalificerede spørgsmål til det, borgmesteren og direktionen lægger frem.
- Jeg er desværre ikke overrasket, siger Søren Søe-Larsen.

Kunne ikke bære viden alene

Borgmester Anny Winthers forklaring på, hvorfor ingen kunne få det skriftlige materiale før mødet lyder, at hun var usikker på, hvorvidt et udkast kunne udleveres til byrådet.- Jeg kunne ikke bære at gå med den viden redegørelsen gav mig alene. Derfor indkaldte jeg byrådet med så kort varsel, forklarede Anny Winther til NORDJYSKE Medier efter mødet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.