V: EU må bremse Tyrkiet i at sende flygtninge til Syrien

Hvis Tyrkiet sender flygtninge tilbage til Syrien, som Amnesty siger, må det bremses, lyder det.

Ritzau
BELGIUM-EU-SUMMIT-TURKEY-MIGRATION Foto: Scanpix/Thierry Charlier
1. april 2016 08:20

EU må med det samme tage sagen op med Tyrkiet og bede om en forklaring.

Sådan lyder det fra Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, i forbindelse med at Amnesty International anklager Tyrkiet for i strid med internationale regler at sende tusinde flygtninge tilbage til Syrien.

- Det er vigtigt at holde fast i, uanset om der er lavet en aftale mellem EU og Tyrkiet, så har Tyrkiet internationale forpligtigelser i forhold til at håndtere flygtninge på en god og ordentlig måde.

- Det er selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt, hvis Tyrkiet sender flygtninge tilbage, før det sikkert, siger han.

Amnesty International har nærstuderet to tilfælde, hvor i alt 250 flygtninge ifølge Amnesty er blevet tvangsdeporteret tilbage over grænsen til Syrien.

Ifølge Michael Aastrup Jensen må EU derfor tage sagen op med Tyrkiet og bede om en forklaring og sørge for at sikre, at Tyrkiet ikke gør sådan noget igen.

- Når det er sagt, så er det jo ikke bare sådan, at Tyrkiet sender alle flygtninge tilbage. Der er jo over en million flygtninge fra nærområdet, som er i Tyrkiet. Og med den nye aftale med EU har Tyrkiet jo garanteret, at de vil tage hånd om flygtninge på en ordentlig måde.

Ifølge Michael Aastrup Jensen er aftalen mellem EU og Tyrkiet stadig det eneste rigtige.

- Både i forhold til flygtninge selv, som ikke skal sætte livet på spil, når de krydser Middelhavet eller skal rejse flere tusinde kilometer igennem Europa. Og så er det det eneste rigtige for Europa.

- Vi kan ikke håndtere så mange flygtninge, så det er den eneste løsning, der er, siger han.

Ifølge De Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, er det stærkt bekymrende meldinger, som Amnesty kommer med.

- Vi vil derfor spørge regeringen, om det er noget, de kan bekræfte, og om de vil undersøge det, så vi kan finde ud af, hvad der er op og ned i det her. Det er en fuldstændig uholdbar situation, hvis flygtninge bliver sendt tilbage til ildens helvede.

- Men det undrer mig egentlig, hvis Tyrkiet sender et par tusinde flygtninge tilbage, når nu de har 1,5-2 millioner flygtninge. Derfor har vi brug for at få bekræftet de her oplysninger. Men hver en flygtning, der bliver sendt tilbage er en flygtning for meget.

Hos DF mener man slet ikke, at EU burde have lavet en aftale med Tyrkiet til at begynde med.

- Tyrkiet er ikke en ordentlig samarbejdspartner, og jeg kan slet ikke forstå, at vi har indledt et samarbejde med dem. Det er helt forkert, og Tyrkiet må bare sidde og more sig over det. Det er land, som ikke er til at regne med, siger udenrigsordfører Søren Espersen.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...