V-folk: Der vil være mere styr på LA og K i ny regering

Selv om V-baglandet har en vis skepsis over for LA og K, bakker de op om at få dem med i en trekløverregering.

Venstre landsmøde i Herning Foto: Scanpix/Henning Bagger

Venstre landsmøde i Herning Foto: Scanpix/Henning Bagger

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fra scenen i Herning Kongrescenter lørdag formiddag meddelte, at han sigter mod en trekløverregering, høstede han stående klapsalver fra de omkring 1500 fremmødte partifæller i salen.

Der var opbakning til formandens forsøg på at undgå et valg, måtte man forstå.

Ud på eftermiddagen er nyheden blevet fordøjet med en hotdog fra pølsevognen i messecentrets foyer og måske en enkelt fadøl. Og der er stadig udbredt tilfredshed med formandens taktiske træk blandt V-medlemmerne:

- Jo flere, vi kan inddrage, og jo flere, vi kan påvirke, jo bedre politik kan vi føre, siger Dennis Feldberg, der er formand for Venstre Fanø.

Blandt de Venstre-medlemmer, som Ritzau har talt med under landsmødet, er der dog en vis forbeholdenhed over for både Liberal Alliance og De Konservative.

Liberal Alliance har indtil nu truet med at vælte regeringen. Og De Konservative væltede i foråret daværende fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Adspurgt, om Venstre-folkene stoler på de to øvrige blå partier, svarer flere, at "det må tiden jo vise" eller "der er mere styr på dem, hvis de er inde i regeringen".

73-årige Birgit Tystrup fra Rudersdal stoler afgjort hverken på LA eller K, men har en pragmatisk tilgang til situationen:

- Jeg har været kommunal- og regionalpolitiker, og den eneste måde at komme videre på, når man har sådan nogle partier, der hele tiden truer, det er at få dem med ind i folden, så de tager medansvar.

- Så vælter de jo sig selv, hvis de sætter sig på bagbenene, siger hun.

Det helt centrale spørgsmål op til de indledende regeringsforhandlinger er, hvordan trekløverregeringens skattepolitik skal lyde.

Alle må give sig, svarer Venstre-baglandet i tråd med Løkkes udmelding.

- Når man skal samarbejde, må man give og tage. Det er klart, at LA ikke kan gå ind i regeringen og stå stålfast på egne principper, siger Gert Jensen (V) fra Glostrup.

Venstres Ungdom er som altid repræsenteret på landsmødet - og forsøger som altid at presse moderpartiet i en mere liberal retning.

Derfor glæder næstformand for VU Randers, 20-årige Louise Thomsen, sig over at få LA med i regeringen:

- Vi ser ikke nogen grund til ikke at afskaffe topskatten. Så vi håber, det er det, der kommer til at ske. Men vi går ikke ind for at stille ultimative krav, så der må jo findes et kompromis.

Lars Løkke mødes med LA-leder Anders Samuelsen og K-formand Søren Pape Poulsen mandag på Marienborg.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.