V kræver bedre erhvervsklima efter grønlandsk valg

Venstre ønsker dansk-grønlandske investeringer i Grønland, siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V).

V kræver bedre erhvervsklima efter grønlandsk valg

Efter valget i Grønland bør statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vurdere et offentlig-privat partnerskab, så grønlandske og danske virksomheder kan deltage i udvindingen af landets råstoffer.

Det siger Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby.

Ved valget vandt socialdemokratiske Siumut over landsstyreformand Kuupik Kleists venstreorienterede parti IA.

- Det er på sin plads at ønske tillykke med valget i Grønland med stor valgdeltagelse og engagement. Venstre bakker 100 procent op om rigsfællesskabet og selvstyreloven fra 2009. Nu går samarbejdet ind i en ny fase, siger Ellen Trane Nørby.

- Vi håber, at Helle Thorning-Schmidt og den danske regering vil kigge på muligheden for grønlandsk-dansk samarbejde og skabe mere åbenhed. Danmark skal vedtage en følgelovgivning, siger hun.

Hun afviser, at Venstre har blandet sig i valgkampen med ønske om flere danske investeringer og skepsis over kommende kinesiske gæstearbejdere i mineprojekter.

- Grønlands valgkamp har handlet om grønlandske temaer. Siumut, som er blevet vinder, har været den største kritiker af storskalaloven, siger Ellen Trane Nørby.

Siumuts leder, Aleqa Hammond, vil genforhandle storskalaloven, så mineselskaberne skal betale royalties, før de har udvundet råstoffer fra undergrunden. Venstres ordfører vil ikke vurdere konsekvenserne.

- Det er et grønlandsk anliggende, som vi ikke blander os i jævnfør selvstyreloven. Danmark spiller en rolle i følgelovgivningen. Der har været bekymring over, om den har levet op til internationale konventioner, siger Ellen Trane Nørby.

Hun vil ikke kommentere, om Grønland bør udvinde uran i Kvanefjeld sammen med sjældne jordarter.

- Det er alt for tidligt at drage konklusioner, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.