V og DF: Regeringen underspiller konsekvens af EU-dom

Udenlandske studerende vil strømme til Danmark, efter at EU har fastslået deres ret til SU, frygter V og DF.

V og DF: Regeringen underspiller konsekvens af EU-dom

Det danske nederlag ved EU-domstolen, der gør det nemmere for studerende fra andre EU-lande at få dansk SU, vil gøre det alt for attraktivt at rejse til Danmark og uddanne sig.

Det mener bekymrede ordførere fra Venstre og Dansk Folkeparti, efter at regeringens beregninger viser, at man som konsekvens af EU-dommen forventer en årlig merudgift til SU på 200 millioner kroner.

- Jeg tror, vi vil se en stor tilstrømning efter dommen. Ikke nok med, at de udenlandske studerende får en gratis uddannelse her i Danmark. De får også SU, og de får lov til at arbejde. Det vil være enormt attraktivt, siger Venstres forskningsordfører, Mads Rørvig.

EU-domstolen fastslog allerede i februar, at studerende fra andre EU-lande har ret til dansk SU, hvis de tager erhvervsarbejde et par måneder inden studiestart eller har et arbejde ved siden af studiet på minimum 10-12 timer om ugen.

Siden da har danske embedsmænd regnet på udgifterne for Danmark og er altså endt med et skøn på omkring 200 millioner kroner mere til SU årligt.

Men det beløb er for lavt sat, frygter Mads Rørvig:

- Jeg tror, vi ender på et noget højere beløb.

Derfor opfordrer han forligskredsen bag de igangværende forhandlinger om en SU-reform til at lægge hovederne i blød og finde en løsning, der gør det mindre attraktivt for de udenlandske studerende at rejse til Danmark.

- Det er jo altså bare sådan, at en rumæner økonomisk set får mere ud af at arbejde og studere i Danmark end en dansker, siger han.

Hos Dansk Folkeparti kalder forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl dommen for en bombe og en åben opfordring til de studerende om at komme til Danmark og tage en uddannelse på dansk SU.

- Ifølge regeringens vurdering af dommen, så kræver det bare et job på 10-12 timer om ugen, svarende til en god avisrute, for, at man som EU borger kan studere i Danmark på dansk SU. Og ifølge regeringens vurdering kan vi ikke gøre noget ved det.

- Det er helt utroligt, hvis EU på den måde kan tvinge os til at betale for uddannelse til alle i EU. Det vil undergrave vores SU system og kan tvinge os til at lave systemet om, siger han.

I forvejen koster SU-systemet omkring 19 milliarder kroner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.