V og K om lavere vækst: Regeringen må tage større skridt

Venstre og Konservative er parat til at stramme reformskruen efter nedjustering af vækstskønnet for 2013.

V og K om lavere vækst: Regeringen må tage større skridt

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) måtte tirsdag nedjustere forventningerne til væksten i 2013 fra 1,2 procent af bruttonationalproduktet til mellem 0,5 og 1,0 procent, og det får nu den blå opposition til at kræve yderligere handling fra regeringen.

I øjeblikket forhandler regeringen den såkaldte vækstplan, der skal skabe job i Danmark og være med til at fastholde arbejdspladser, med Venstre og Konservative og de nye tal kommer derfor også på bordet ved et forhandlingsmøde torsdag aften.

- Jeg går da ud fra, at det hjælper på regeringens eget mod til at gøre det lille skridt, de i øjeblikket lægger op til at tage, noget større, for det har Danmark brug for, siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen på vej ind til mødet.

- Danmark kom baglæns ind i 2013, og nu har regeringen helt ekstraordinært og uden egentlig analyse halveret vækstskønnet. Den ser sortere på fremtiden, så der er jo altså endnu mere behov for en vækstpakke, end da regeringen lagde sit bud frem, siger han.

Også den konservative leder, Lars Barfoed, understreger betydningen af det nedjusterede vækstskøn.

- Det er klart, at jo mindre der kommer af sig selv, jo mere må vi gøre for at sætte skub i tingene.

- Vi har på forhånd sagt, at regeringens pakke ikke er god nok, der er ikke nok effekt i den, så nu må vi bare buse endnu mere på for at skabe job i private virksomheder, siger Lars Barfoed.

På aftenens dagsorden er blandt andet en sænkelse af afgifterne på øl og vand for at mindske grænsehandlen. Det er ikke en del af regeringens udspil, men både V og K finder det nødvendigt at gribe ind.

- Vi har jo ikke fået nogen som helst respons fra regeringen, og derfor er det et af temaerne i dag, siger Lars Barfoed.

- Det vigtigste er i virkeligheden at sige til regeringen, at nu må den komme op med noget, der skaber gang i butikkerne i Danmark, så vi ikke køber varerene i Tyskland, siger han.

Konservative har foreslået en halvering af skatter og afgifter på øl og vand.

Regeringen lægger i sit bud på en vækstplan blandt andet op til, at selskabsskatten skal sænkes og erhvervslivet skal have sænket en række afgifter.

De tre milliarder, som planen koster i sin nuværende form, skal findes ved en SU-reform og en reform af kontanthjælpssystemet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.