V-politiker med tyrkisk baggrund: Politivold må stoppe

Venstre-politikeren Fatma Øktem, der har tyrkiske rødder, bekymrer sig over politiets hårde metoder i Tyrkiet.

V-politiker med tyrkisk baggrund: Politivold må stoppe

Weekendens uroligheder i Tyrkiet, hvor politiet slår hårdt ned med blandt andet tåregas og vandkanoner over for demonstranter, vækker bekymring hos danske folketingspolitikere.

Venstres Fatma Øktem, der selv har tyrkiske rødder, har været i kontakt med venner i landet, der beskriver stemningen som "frygtelig" og politiets indgreb som "meget voldsomme".

Hun opfordrer de tyrkiske myndigheder til at nedtone magtanvendelsen.

- Problemet er, at folk ikke må forsamles og ytre sig imod regeringen, som der bliver slået meget hårdt ned på. Det er min appel, at Tyrkiet skal leve op til de demokratiske rettigheder. Folk har ret til at ytre deres holdninger og meninger, siger Fatma Øktem.

Hun mener, at de mange demonstrationer skyldes, at den tyrkiske regering bevæger sig i en konservativ retning, som moderate muslimer ikke kan identificere sig selv med.

Det ses blandt andet ved en ny og mere restriktiv alkohollovgivning samt en stigende grad af censur, mener politikeren.

Hun anerkender, at regeringen er valgt på demokratisk vis, men mener, at det grundlag, den blev valgt på, ikke harmonerer med dens nuværende kurs.

- Det er alt sammen nogle ting, der er med til at indikere, at det er en regering, der har en meget stærk dagsorden, som er drevet af en islamisk undertone, siger Fatma Øktem.

Også Enhedslistens menneskerettighedsordfører, Nikolaj Villumsen, er bekymret over situationen i Tyrkiet.

- Tyrkiet har længe haft problemer med overholdelse af basale menneskerettigheder, og derfor er udviklingen særligt bekymrende. Jeg vil opfordre den danske regering, EU og Europarådet til at følge udviklingen tæt, siger han.

De voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter begyndte fredag. Søndag eftermiddag meldtes der om uroligheder i både hovedstaden Ankara og i Istanbul.

Ifølge de tyrkiske myndigheder er 1700 personer blevet anholdt under optøjerne, men de fleste er dog blevet løsladt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.