V: Regeringens smøleri skubber Danmark ud af Europol

Venstre efterspørger en folkeafstemning om retsforbeholdet, så Danmark kan fortsætte samarbejdet i Europol.

Danmark skal hurtigst muligt have en folkeafstemning om retsforbeholdet, så vi også i fremtiden kan deltage i EU's politisamarbejde, Europol.

Det siger Venstres europapolitiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen, efter at de øvrige EU-lande torsdag blev enige om en fælles holdning til samarbejdet, der betyder, at Europol ikke længere skal være et samarbejde mellem enkelte lande, men en del af selve EU-systemet.

Og dermed bliver det også omfattet af det danske retsforbehold, hvilket virkelig vil kunne mærkes ifølge Ellemann-Jensen.

- I praksis vil det betyde, at Danmark ikke længere vil være medlem af Europol og dermed ikke umiddelbart kan deltage i bekæmpelsen af grænseoverskridende kriminalitet som børneporno, internationale tyvebander og narkohandel, siger Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

Også De Konservative og deres nyvalgte europaparlamentariker, Bendt Bendtsen, har længe kritiseret den manglende folkeafstemning.

Ifølge Ellemann-Jensen er det regeringens manglende vilje til at tage afstemningen, der kommer til at koste. Og det undrer ham, da en afstemning er en del af regeringsgrundlaget.

- Paradoksalt nok understreger statsministeren netop i sin grundlovstale, hvor afgørende det er for Danmark, at vi bekæmper den grænseoverskridende kriminalitet gennem EU. Det er svært at få til at give mening, siger han.

Den endelige udformning af det kommende Europol-samarbejde er i første omgang kun forhandlet på plads mellem medlemslandene i rådet.

Det skal så til videre forhandlinger i parlamentet, inden de afsluttende forhandlinger mellem rådet, kommissionen og parlamentet kan indledes.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.