V sår tvivl om ministeriums rapport om boligjobordning

Rapport understøtter ikke overraskende regeringens politik, mener Venstre, som dog glædes over én konklusion.

Der er ikke noget at sige til, at en ny analyse viser, at den såkaldte boligjobordning kun virker til dels, da det flugter med, at regeringen sidste år sløjfede ordningen.

Sådan lyder det fra Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V), som henviser til, at det er Skatteministeriet med Benny Engelbrecht (S) i front, der bestilte rapporten med udgangen af 2014.

- Når skatteministeren kommer med sin egen rapport, kan det ikke overraske, at det ikke er en klar tilkendegivelse af, at boligjobordningen har været en succes.

- Selvom skatteministeren står bag rapporten, viser den, at ordningen har haft en gunstig effekt på det sorte arbejde, hvilket regeringen hårdnakket har nægtet tidligere, siger Torsten Schack Pedersen.

Han henviser til, at blandt de personer, som har fået udført sort arbejde inden for de seneste to år, svarer omkring halvdelen, at de køber mindre sort arbejde på grund af ordningen.

Overordnet konkluderer rapporten fra analyseinstituttet Damvad dog, at effekten på sort arbejde er begrænset.

Den viser videre, at knap 70 procent af det samlede fradragsberettigede arbejde alligevel ville have været udført, hvis boligjobordningen - også kendt som håndværkerfradraget - ikke havde eksisteret.

Torsten Schack Pedersen mener, at ordningen skaber flere job, hvilket rapporten også støtter, da fremrykkelsen af visse byggeaktiviteter har medført mere beskæftigelse. Det understøttede økonomien i en periode med svag efterspørgsel.

Men der er ikke længere konjunkturpolitiske argumenter for ordningen ifølge rapporten, og der er ikke fundet nogen signifikant effekt på arbejdsudbuddet, hvor flere arbejdstagere står til rådighed på arbejdsmarkedet.

Spørgsmål: Mener du ligefrem, at konklusionerne har været bestilt arbejde?

- Man ville være overrasket, hvis Skatteministeriet var kommet med en rapport, som havde vist, at ordningen var en succes. Men jeg hæfter mig i høj grad ved, at boligjobordningen ikke har haft effekt på sort arbejde, siger Torsten Schack Pedersen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.