V: Socialdemokraterne modsiger sig selv i nulvækst-debat

Regeringspartiet udstiller eget hykleri med kritik af Venstres udgiftsstop, mener økonomiordfører.

- Det er en selvmodsigelse, som udstiller deres retorik på det hykleriske niveau.

Sådan lyder reaktion fra Venstres økonomi- og kommunalordfører, Jacob Jensen, efter at Socialdemokraterne har anklaget oppositionens største parti for ikke at ville indrømme, at deres ønske om at fastfryse de offentlige udgifter vil svække velfærden.

Angrebet kommer på baggrund af en stribe nye svar fra finansministeren til Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen.

Her fremgår det, at det offentlige forbrug er øget med 14,5 milliarder kroner siden 2011, mens det havde ligget helt stille, hvis der var gennemført løn- og prisreguleret nulvækst.

Samtidig vurderes det, at antallet af offentlig ansatte havde været 21.000 lavere, end det er i dag.

- Med nulvækst ville der have været færre medarbejdere end i dag. Og man ville samtidig have for 14,5 milliarder kroner mindre udstyr, ny medicin, undervisningsmaterialer og så videre.

- Det vil være et kvalitetstab og ringere velfærd. Det vil klæde Venstre at sige, at det er den prioritering, de har, siger Jesper Petersen til Ritzau.

Men samtidig fremgår det, at antallet af offentligt ansatte er faldet med cirka 15.000 personer under den nuværende regering, og her hopper kæden af, mener Jacob Jensen.

- Altså er det ikke noget problem, hvis det er en socialdemokrat, der fyrer de offentligt ansatte, men er det Venstre, der gør det, så fører det til dårligere velfærd, konstaterer han undrende.

Økonomiordføreren afviser samtidig, at et offentligt udgiftsstop er ensbetydende med dårligere velfærd eller færre offentligt ansatte.

- Det handler ikke om, hvor meget man bruger, men hvordan man bruger det, siger han og fremhæver på eksempler fra den nuværende valgperiode:

- Vi har lavet et folkeskoleforlig, hvor regeringen selv har sagt, at det giver en bedre kvalitet inden for den samme økonomiske ramme. Og der er lavet et forsvarsforlig, som skærer 2,5 milliarder kroner om året, og som ifølge regeringen giver bedre service fra forsvaret.

Skulle Venstre komme til magten efter det kommende valg har partiet ifølge Jacob Jensen planer om at spare penge på udlændinge- og aktiveringsområdet samt på udviklingsbistanden.

- Hvis man gør tingene mere kvalificeret kan man godt få mere velfærd for de samme eller måske endda færre penge, mener Jacob Jensen.

Han mener heller ikke, at man kan sætte lighedstegn mellem nulvækst og færre offentligt ansatte.

- Udgiftsstoppet betyder ikke færre offentligt ansatte. Det betyder, at man har præcis den samme købekraft til næste år, som man har i år, siger ordføreren.

Spørgsmål: Betyder det, at hvis Venstre kommer til magten efter valget, vil der som minimum være lige så mange offentlig ansatte i 2019, som der er i dag?

- Muligheden er til stede. Men hvordan man så vælger at løse opgaverne i kommunerne og regionerne - hvis de fortsat findes - er ude af vores hænder, påpeger Jacob Jensen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.