V vil hjemsende langt flere afviste asylsøgere

Venstre vil med diplomati og bistand returnere afviste asylsøgere, siger udlændingeordfører Karsten Lauritzen.

Venstre vil hjemsende langt flere afviste asylsøgere end fire somaliere, som regeringen har returneret, mens 249 af somaliernes afviste landsmænd står på ventelisten.

Det skal ske med danske udlændingeattachéer samt ved at presse ulande på ulandsbistanden.

Det siger Venstre udlændingeordfører, Karsten Lauritzen. Danmark har for første gang i flere år tvangsudsendt somaliere, skriver Information.

- Vi vil oprette udlændingeattachéer i de lande, hvor vi har problemer med udsendelse. Vi vil give diplomater et helt særligt mandat til udelukkende at arbejde for udsendelse. De skal sørge for, at det sker effektivt. Det skal følges til dørs, siger Karsten Lauritzen.

Spørgsmål: - Skal vi også presse ulande ved at sænke eller stoppe dansk ulandsbistand?

- Det siger sig selv, at man skal bruge ulandsbistanden som politisk redskab til at få disse aftaler i hus. Landene er folkeretsligt forpligtede til at tage imod deres egne statsborgere, siger Karsten Lauritzen.

- Hvis vi skal hjælpe dem med at opbygge deres land, så må de også være deres ansvar bevidst.

Efter en bedre sikkerhedssituation i Somalia og dannelsen af en somalisk regering blev det i 2014 igen muligt at tvangsudsende til Somalia, hedder det i Rigspolitiets redegørelse.

Karsten Lauritzen afviser, at Danmark gør som Goliat mod David, hvis man presser fattige ulande med mindre ulandsbistand.

- Det er ikke rigtigt. Landene er folkeretsligt forpligtede til at tage imod deres egne statsborgere. Hvis vi støtter med et stort bistandsbeløb, så må man også forvente, at man respekterer, at man hjælper hinanden, siger Karsten Lauritzen.

- Hvis det sker i Somalia, så må Somalia respektere, at vi har behov for, at de tager imod deres statsborgere, som er afviste asylsøgere.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.