Udland

Våbeninspektører er på vej mod Syrien

De første våbeninspektører er på vej mod Syrien for at påbegynde arbejdet med at fjerne landets kemiske våben

Våbeninspektører er på vej mod Syrien

De første våbeninspektører er nu på vej mod Syrien for at håndhæve FN's resolution om at fjerne Assad-styrets kemiske våben.

Våbeninspektørerne kommer fra Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben, OPCW.

En talsmand for det tyske udenrigsministerium fortæller mandag eftermiddag, at våbeneksperterne har chartret et tysk fly.

Fra OPCW-hovedkvarteret går turen til Libanons hovedstad, Beirut, og herfra fortsætter de mod Syrien ad landjorden og ventes at ankomme til Damaskus tirsdag.

Desuden rapporterer nyhedsbureauet AFP, at et hold af FN's egne våbeninspektører mandag har forladt Syriens hovedstad, Damaskus, efter de havde gjort deres arbejde færdigt med at undersøge påstået brug af forbudte våben i den syriske borgerkrig.

FN's Sikkerhedsråd vedtog i weekenden en resolution, der skal sørge for, at Syriens beholdning af giftgasser bliver udryddet.

Det bliver våbeninspektørernes opgave at forberede ødelæggelsen af omkring 1000 ton kemiske våben og våbenlagre i Syrien, der ifølge resolutionen skal være destrueret inden midten af 2014.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, regner med, at våbnene vil blive destrueret forholdsvis hurtigt, nu da det syriske styre har lovet at samarbejde med OPCW-eksperterne.

- Giftgassen kan også blive ødelagt i mobile anlæg a la dem, USA ejer, siger Lavrov til avisen Kommersant.

Den syriske præsident, Bashar al-Assad, har over for italiensk tv tilkendegivet, at han respekterer FN's resolution om Syriens arsenal af kemiske våben.

- Vi har allerede inden vedtagelsen af denne resolution tilsluttet os den internationale aftale mod erhvervelse og brug af kemiske våben, sagde han søndag til tv-stationen RaiNews 24.

Resolutionen indeholder dog ingen automatiske sanktioner over for Assad, hvis han ikke holder, hvad han har lovet.

Både udenrigsministrene fra USA og Rusland har understreget, at FN's Sikkerhedsråd er parat til at straffe Syrien, hvis resolutionen ikke bliver overholdt.

Det kræver i så fald endnu en afstemning i FN.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.