Frederikshavn

Våde øjne og tid til eftertanke

Unge tyske soldater har brugt 14 dage på at vedligeholde nogle af de tyske krigsgrave på Fladstrand Kirkegård

31
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

De ni unge tyske soldater gik til opgaven med stor respekt og empati, og opholdet havde tydeligvis gjort et stort indtryk på de unge tyskere.

FREDERIKSHAVN:Historiens vingesus kunne mærkes i trækronerne på Fladstrand Kirkegård forleden, da der blev holdt en mindehøjtidelighed ved de tyske krigsgrave.

Ni unge, frivillige tyske soldater fra Deutsche Kriegsgräberfürsorge har de seneste 14 dage opholdt sig i Frederikshavn, hvor de har renoveret nogle af de 1200 tyske krigsgrave, som findes på et stort område i den nordlige del af kirkegården.

Fortid og nutid

Tyskernes ophold sluttede med højtideligheden, hvor de sammen med repræsentanter fra Frederikshavns tyske venskabsby, Bremerhaven, Flådestationen og kommunen med borgmester Birgit Hansen i spidsen lagde tre kranse og mindedes de døde.

En af de unge frivillige, Frau Herbst, holdt en meget rørende tale, som fik vandet frem i øjnene, ikke bare hos hende selv men også hos alle tilstedeværende.

Den unge tyske pige fortalte, hvordan opholdet på kirkegården har givet stof til eftertanke og trak en rød tråd fra de mange ofre for Anden Verdenskrig til nutidens vold, terror og den helt aktuelle flygtningestrøm fra borgerkrigen i Syrien.

Fællesskab og tolerance

Borgmester Birgit Hansen trak i sin tale også tråde til nutiden:

- Vi mærker, at det er en svær tid, vi lever i. Det er en tid, hvor det er vigtigt at vi hjælper hinanden med at holde fast i vores fællesskab og tolerance. En tid, hvor det er vigtigt, at vi sammen viser vejen for andre nationaliteter, der i fremtiden kommer til at skulle hele sår og genopbygge tillid.

Henvendt til Frederikshavns venner fra Bremerhaven, sagde borgmesteren, at ”vi har formået på smukkeste at overkomme en svær forhistorie og har formået at række hånden ud mod hinanden til et varmt og respektfuldt venskab.

1220 tyske krigsgrave

De ni unge tyske soldater besøgte også Nordstjerneskolen og gymnasiet.

I alt ligger 1220 tyskere begravet på krigsgraven i Frederikshavn, der, som Esbjerg og København, har status af ”tysk æreskrigsgrav”.

På kirkegården er også et afsnit med 243 tyske flygtninge, som døde i årene umiddelbart efter Anden Verdenskrig, og så er der en gravplads for 66 allierede flyvere, som blev dræbt under krigen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.