Coronavirus

Vaccinationstempo falder til det laveste i to måneder

Direktør i Region Midtjylland, Ole Thomsen, udtrykker i et interview bekymring over de ledige vaccinetider

Da myndighederne begyndte at give covid-19-vacciner i Danmark, var der lange køer til at få et stik. Nu er tempoet på udrulningen imidlertid faldet til det laveste i to måneder. (Arkivfoto)

Da myndighederne begyndte at give covid-19-vacciner i Danmark, var der lange køer til at få et stik. Nu er tempoet på udrulningen imidlertid faldet til det laveste i to måneder. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Tempoet for udrulningen af vacciner mod covid-19 er klinget af hen over sommerferien, og i sidste uge blev der givet det laveste antal stik i cirka to måneder.

Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

I uge 30, som gik frem til 1. august, blev der givet i alt 403.352 stik med en vaccine mod covid-19. Man skal tilbage til den sidste uge i maj for at finde et lavere antal ugentlige stik.

Til sammenligning er der måneden forinden givet 542.000 stik om ugen, mens gennemsnittet de seneste tre måneder er cirka 464.000 stik om ugen.

I et interview med TV Midtvest udtrykker direktør i Region Midtjylland Ole Thomsen bekymring, fordi der er mange ledige vaccinetider i regionen.

- Det er da alarmerende. Det er ikke bare vigtigt og godt for den enkelte at blive vaccineret, men også for hele samfundet. Så vi skal have flere ind i vaccinationsprogrammet, siger Ole Thomsen.

Han nævner sommerferien som et bud på, hvorfor midtjyderne i mindre grad bliver vaccineret i øjeblikket.

Michael Bang Petersen, som er professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og leder af Hope-projektet, som følger danskernes adfærd under coronaepidemien, mener også, at sommerferien kan aflæses i tallene.

Men det betyder også noget, at en stor del af dem, der i forvejen var positivt stemt overfor vaccinen, nu er færdigvaccinerede.

- Meget skyldes, at vi er ved at være igennem den gruppe af befolkningen, som kommer hurtigt og tager imod tilbuddet, siger Michael Bang Petersen.

Omkring ti procent af befolkningen tvivler på, om de vil have vaccinen, mens fem procent ligefrem er skeptiske.

- Det betyder, at vi nu er igennem langt de fleste af dem, som er positive over for vaccinen, og at vi i en vis udstrækning er i gang med de tvivlende, siger Michael Bang Petersen.

En anden grund, nævner han, er, at befolkningen i øjeblikket ikke er særlig bekymret for covid-19.

- Hvis man er en smule bekymret for bivirkninger eller for, om vaccinen er effektiv, kan man være motiveret til at se tiden an, fordi man ikke ser et akut behov nu og her, siger han.

Omkring 85 procent af dem, der er inviteret til vaccination, er enten i gang med at blive vaccineret eller færdigvaccineret.

Hvis man ser på hele befolkningen - herunder børn under 12 år, der ikke er inviteret - har 72 procent påbegyndt vaccinationen mod covid-19. 54,9 procent af befolkningen er færdigvaccineret.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.