Vækst-virksomheder er gode til at skabe job

De hurtigst voksende virksomheder har på fire år skabt 8500 job i Nordjylland

De nordjyske vækstvirksomheder - her NTF Aalborg, der laver procesudstyr i stål - er ikke alene rigtig gode til at skabe job, de har også en langt højere værditilvækst pr. medarbejder end gennemsnittet. Arkivfoto: Martin Damgård

De nordjyske vækstvirksomheder - her NTF Aalborg, der laver procesudstyr i stål - er ikke alene rigtig gode til at skabe job, de har også en langt højere værditilvækst pr. medarbejder end gennemsnittet. Arkivfoto: Martin Damgård

NORDJYLLAND:Det kommer næppe som den store overraskelse, men nu er det dokumenteret: virksomheder med høj eller moderat vækst er gode til at skabe nye job.

Det viser en omfattende rapport, som Region Nordjylland offentliggjorde tirsdag.

Ifølge rapporten findes der i alt 553 vækstvirksomheder i Nordjylland - defineret som virksomheder med en årlig vækst i omsætningen på over 10 procent. Det svarer til ni procent af samtlige nordjyske virksomheder, der konkurrerer på et internationalt marked.

De nordjyske vækstvirksomheder har alene i perioden 2010-2013 skabt 5000 nye job. Dertil kommer 3500 afledede job i andre virksomheder, heriblandt underleverandører.

Samtidig har vækstvirksomhederne en langt højere produktivitet end andre virksomheder. Hos de 247 virksomheder, hvor den årlige vækst ligger over 20 procent, er produktiviteten i gennemsnit 20 procent højere end i virksomheder uden for vækstlaget.

De nordjyske vækstvirksomheder har en gennemsnitlig årlig værdiskabelse pr. medarbejder på mere end 800.000 kr., mens tallet for virksomheder uden for vækstlaget er 650.000 kr.

Rapporten, som er lavet af analysefirmaet Iris Group, gennemhuller myten om, at vækstvirksomheder primært skabes i nogle få, viden-intensive erhverv eller klynger med mange højtuddannede De nordjyske vækstvirksomheder er spredt ud over en lang række erhverv og sektorer, og deres uddannelsesmæssige sammensætning adskiller sig ikke meget fra sammensætning i andre virksomheder.

Rapporten har også fundet frem til, at der findes 479 ”vækstboblere” i Nordjylland - virksomheder med et betydeligt vækstpotentiale. Lykkes det at skabe vækst hos nogle af dem, kan det skabe endnu flere job. Hvis andelen af vækstvirksomheder øges fra 9 til 11 procent, vil der blive skabt yderligere 700 job, ifølge rapporten.

Blandt de tiltag, som rapporten foreslår for at støtte vækstboblerne, er at udstyre dem hver især med en ”key account manager” - en konsulent, som skal følge virksomheden tæt - og lave et ”eliteprogram” for iværksættere.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.