Vækstøkonomiers nye bank slår dørene op

Briks-landenes udviklingsbank og en mulig rival til de USA-dominerede IMF og Verdensbanken er nu åbnet.

Udland 21. juli 2015 07:06 - Opdateret 21. juli 2015 07:40

En ny bank udelukkende rettet mod at finansiere projekter i de såkaldte Briks-lande er tirsdag åbnet i Kinas kommercielle hovedby Shanghai.

Banken - New Development Bank - er etableret i fællesskab mellem Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika (Briks-gruppen, red.).

Den nye udviklingsbank er blevet omtalt som en rival til Den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken, der begge har hovedsæde i Washington.

Den første opgave for bankens ledelse er ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua at udarbejde en forretningsstrategi.

Som topchef er udnævnt K.V. Kamath, der har en fortid i Indiens banksektor. Han regner med, at banken omkring årsskiftet er klar til til at tage imod de første kunder.

De fem Briks-lande, der repræsenterer 40 procent af verdens befolkning, tog beslutning om at etablere banken på et topmøde i Brasilien sidste sommer.

Banken ventes at få 100 milliarder dollar i kapital at råde over.

Kina er også i færd med at oprette en anden multilateral bank - Asian Infrastructure Investment Bank - med hovedsæde i Beijing.

Kina bliver den største aktionær med en andel på godt 30 procent, men mange andre lande er med i ejerkredsen. Dog ikke USA og Japan, som har afslået invitationen.

/ritzau/AFP

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...