Udland

Vækstøkonomiers nye bank slår dørene op

Briks-landenes udviklingsbank og en mulig rival til de USA-dominerede IMF og Verdensbanken er nu åbnet.

En ny bank udelukkende rettet mod at finansiere projekter i de såkaldte Briks-lande er tirsdag åbnet i Kinas kommercielle hovedby Shanghai.

Banken - New Development Bank - er etableret i fællesskab mellem Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika (Briks-gruppen, red.).

Den nye udviklingsbank er blevet omtalt som en rival til Den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken, der begge har hovedsæde i Washington.

Den første opgave for bankens ledelse er ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua at udarbejde en forretningsstrategi.

Som topchef er udnævnt K.V. Kamath, der har en fortid i Indiens banksektor. Han regner med, at banken omkring årsskiftet er klar til til at tage imod de første kunder.

De fem Briks-lande, der repræsenterer 40 procent af verdens befolkning, tog beslutning om at etablere banken på et topmøde i Brasilien sidste sommer.

Banken ventes at få 100 milliarder dollar i kapital at råde over.

Kina er også i færd med at oprette en anden multilateral bank - Asian Infrastructure Investment Bank - med hovedsæde i Beijing.

Kina bliver den største aktionær med en andel på godt 30 procent, men mange andre lande er med i ejerkredsen. Dog ikke USA og Japan, som har afslået invitationen.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst