Vækstplanen skal sætte gang i Udkantsdanmark

Regeringens vækstplan sætter fokus på at skabe liv og beskæftigelse i Udkantsdanmark. Landsby-formand jubler.

Vækstplanen skal sætte gang i Udkantsdanmark

Nedrivning af forladte huse på landet, brobyggeri på Lolland-Falster, bedre bredbåndsdækning på Bornholm og øget kystbeskyttelse.

Det er blandt de projekter i regeringens vækstplan, som skal give en hjælpende hånd til landdistrikterne - også kendt som Udkantsdanmark.

Regeringen vil blandt andet genindføre en særlig nedrivningspulje, der støtter nedrivning og istandsættelse af dårlige boliger på landet.

- Det vil sikre betydelig bedre muligheder for at imødegå de problemer, som faldefærdige huse indebærer, og bidrage til en helhedsorienteret og fremadrettet indsats. Hermed skabes rammerne for omstilling og udvikling i de danske landdistrikter, lyder det i vækstplanen.

Som en del af vækstplanen afsættes der 200 millioner kroner årligt i 2014 og 2015 til nedrivningspuljen.

Regeringen vil også gøre det nemmere at få tilladelse til at anvende en helårsbolig som en fritidsbolig.

Formanden for foreningen Landsbyerne i Danmark, Carsten Abild, kalder det for "virkelig godt nyt" for landsbysamfundene.

- Det er alletiders måde at få stoppet antallet af ruiner og få boligerne sat i stand, siger han.

Regeringen vil samtidig træde til for at understøtte beskæftigelsen på Lolland-Falster, der er særligt hårdt ramt af arbejdsløshed.

Det skal ske ved at fremrykke investeringer på 1,1 milliard kroner til etableringen af Femern Bælt-forbindelsen mellem Danmark og Tyskland.

Allerede i år og næste år skal der sættes skub i produktionen af tunnelelementer og arbejdet med at forhøje en række broer på Lolland og Falster i tilknytning til jernbanestrækningen mellem Ringsted og Rødby.

De 1,1 milliarder kroner skulle oprindeligt have været brugt i 2015-2016, men bliver altså nu fremrykket.

Også bornholmerne kan se frem til en håndsrækning fra regeringen, der vil bruge 30 millioner kroner årligt i 2014 og 2015 på at sikre en bedre bredbåndsdækning.

Derudover vil regeringen afsætte 100 millioner kroner årligt til kystbeskyttelse og oprensning langs den jyske vestkyst.

Borgerne i udkanten kan også få gavn af, at regeringen vil genoplive boligjobordningen, der giver mulighed for at trække udgifter til blandt andet håndværkerarbejde og rengøring i hjemmet fra i skat.

Når boligjobordningen udløber med udgangen af 2014, står regeringen klar med en pulje på 600 millioner kroner i 2015 og 800 millioner kroner fra 2017, som skal understøtte vækst og beskæftigelse.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst