Vælg vinglas ud fra din favoritvin

I stedet for at hamstre stel, så der står 12 glas i alle størrelser i skabet, er det bedre at handle vinglas efter, hvilken vin du oftest vil hælde i det.

Georg Riedel er hjernen bag Riedel vinglas, der er kendt som nogle af de bedste vinglas i verden. Fra venstre til højre er det glas til cabernet sauvignon, syrah og pinot noir. Foto: Scanpix/Camilla Rønde/arkiv

Georg Riedel er hjernen bag Riedel vinglas, der er kendt som nogle af de bedste vinglas i verden. Fra venstre til højre er det glas til cabernet sauvignon, syrah og pinot noir. Foto: Scanpix/Camilla Rønde/arkiv

Udvalget af vinglas er så stort, at mange risikerer en nedsmeltning, før de finder ud af, hvordan vinsamlingen skal serveres.

Men hvis man tilsidesætter personlig smag udi design, mærker og udseende, så er der en regel, som alle vinglas bør leve op til.

- Du skal altid vælge tulipanformede glas. Og det til alle vine. Du kender dem ved, at glasset buer ind foroven og er bredest på midten, forklarer Malene Smidt Hertz, vinkyper og medstifter af vinuddannelse.dk.

Når formen er rimelig ligetil, så kan der i stedet være ræson i at overveje, hvilken slags vin man oftest serverer og nyder. Hvis man ofte drikker hvidvin og kun sjældent mousserende, behøver man ikke nødvendigvis at investere i begge glastyper.

- Der findes et hav af glas og lige så mange teorier om, hvilken facon der passer bedst til den enkelte drue- eller vintype, men de fleste husstande bør kunne begrænse sig til to-tre glastyper, vurderer Malene Smidt Hertz.

Særligt fordi det ikke nødvendigvis er alle bobler, der bliver bedre af at blive hældt op i de traditionelle høje, slanke glas.

- Flere skænker god mousserende vin i hvidvinsglas. Man går lidt på kompromis med boblerne i et større glas, for CO2’en stiger hurtigere op, men smagen får bedre mulighed for at udvikle sig med mere overflade, forklarer Malene Smidt Hertz.

Både cava og champagne har en så kompleks aroma og smag, at den kommer bedre til udtryk i et glas med større overflade, og hvor der er plads til, at aromaerne kan udvikle sig - som et bredt champagneglas eller et hvidvinsglas.

Traditionelle champagneglas fylder man ofte over halvt op, tulipanglas skal kun fyldes til det bredeste sted på glasset, så vinen får mest mulig kontakt med ilten, der folder duften ud.

Dog kan springet også blive for stort, og Malene Smidt Hertz vil ikke anbefale, at man hælder bobler i rødvinsglas.

Og når snakken falder på rødvin, så er der også forskel på, hvor meget du får ud af din rødvin, alt afhængig af hvordan dit glas er udformet. Det mener i hvert fald glasfabrikanten Riedel, der har udformet forskellige glas, alt efter om der skal hældes pinot noir, syrah eller cabernet sauvignon i.

Så er det igen og igen den samme rødvin, der bliver købt og fundet frem til en festlig aften, kan det give mening at undersøge, hvilken form og størrelse vinglas der passer allerbedst til favoritten.

Fakta: Hvor meget skal der i glasset?

- Et hvidvinsglas bør kunne indeholde cirka 40 centiliter.

- Et rødvinsglas bør kunne indeholde cirka 60 centiliter.

- Et champagneglas bør kunne indeholde cirka 20 centiliter.

- Gå efter tulipanformede glas.

- Hæld kun op til det bredeste sted på glasset. Så er der plads til at slynge vinen og samle aromaen.

Kilde: Malene Smidt Hertz.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.