Danmark

Vælgerne: Skatteforlig er socialt skævt

Røde vælgere er stærkt utilfredse med det skatteforlig, regeringen fredag indgik med Venstre og Konservative.

Vælgerne: Skatteforlig er socialt skævt

I regeringsgrundlaget står der beskrevet, at skattereformen skal have "en rimelig social balance". Men det lever den nye aftale slet ikke op til, mener et klart flertal af rød bloks vælgere.

Det viser en måling, som Rambøll/Analyse Danmark har gennemført for Jyllands-Posten.

Her er vælgerne blevet spurgt, om aftalen, der er delvist finansieret af overførselsindkomsterne, lever op til målet om social balance.

Knap to ud af tre, 64,9 procent, af regeringens og Enhedslistens egne vælgere svarer nej, mens kun 23,4 procent svarer ja.

Men det bekymrer ikke finansminister Bjarne Corydon (S), der i steder peger på andre elementer, der ifølge ham sikrer social balance - heriblandt højere ældrecheck, bedre vilkår for en del førtidspensionister og lavere børnecheck til de rigeste.

- I har spurgt til et element, og så får I meget naturligt det svar. Men det er den samlede skattereform, som man skal vurdere den sociale balance på, siger Corydon til Jyllands-Posten.

Samme positive syn har Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen langt fra.

- En reform, hvor man tager 3 milliarder kroner fra de arbejdsløse og de syge for at give lettelser i topskatten, den er blå, siger hun til avisen.

Den nye analyse kommer oven på en anden meningsmåling foretaget af Epinion for DR, der ligeledes viser, at regeringens vælgere er stærkt kritiske over for den nye skatteaftale.

51 procent af regeringens og Enhedslistens vælgere synes, det er en dårlig aftale, og 59 procent mener, at aftalen burde have været indgået med Enhedslisten og ikke med de borgerlige partier Venstre og Konservative.

/ritzau/