Vær god ved kroppen - på job

Videncenter for Arbejdsmiljø på besøg på offentlige arbejdspladser i Frederikshavn

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

FREDERIKSHAVN: Tre arbejdspladser har haft besøg af en landsdækkende arbejdsmiljøkampagne under Videncenter for Arbejdsmiljø. Overskriften er ”Job og krop - forebyg smerter i muskler og led.

Vej og Park

Fra morgenen af besøgte kampagnebilen Vej og Park i Frederikshavn. Her er særligt medarbejderne i marken, ifølge afdelingsleder Just Jensen, temmelig plaget af skader. Et rygtræningsforløb er i støbeskeen, og i den forbindelse ønsker Vej og Park at bruge materialer fra Job og Krop i et forebyggende forløb.

Frederikshavns kommunes arbejdsmiljøkonsulent Sidsel Brinch Christensen havde taget træningselastikkerne med ud i kantinen hos Vej og Park i Frederikshavn og demonstrerede en række enkle øvelser, der kan forebygge og lindre smerter i muskler og led.
Herudover uddelte kampagnemedarbejderne dialogmapper og lommebøger med gode råd og øvelser til medarbejderne.

Flådestation Frederikshavn

Job og Krop-kampagnen besøgte Flådestationen henover middag og stod i kantinen, hvor de mange medarbejdere kunne få en lommebog og nogle gode råd med på vejen.

- Flådestationen er Frederikshavns største arbejdsplads med mange forskellige arbejdsgrene, og vi ser en del nedslidninger og skader i bevægeapparatet, fortæller overlæge på infirmeriet Bjarne Møller.
Generelt har forsvaret stort fokus på fysisk træning, det smitter også af på de ”civile” ansatte i f.eks. rengøring og køkken. Men selv om man er i god form, kan man godt få ondt i bevægeapparatet.
- For nogle år siden havde vi en forsøgsordning med massørstuderende, der var i praktik og gav gratis massage, og de rødglødende telefoner indikerede, at smerter i muskler og led var mere udbredt end først antaget, fortsætter Bjarne Møller.
- Så da vi så Job og Krop-materialerne, blev Sundhedstjenesten sammen med arbejdsmiljøorganisationen enige om, at det var værd at sætte fokus på. Vores medarbejdere er fordelt ud på mange mindre, decentrale enheder, derfor er det ekstra vigtigt at sætte dem i stand til selv at forebygge og have deres egne, lokale tiltag.

Frederikshavn Rådhus

Kampagnen besøgte Rådhusets kantine, hvor interesserede medarbejdere kunne komme og få materialer til deres afdeling. Igen var der også mulighed for at prøve elastikøvelser hos arbejdsmiljøkonsulent Sidsel Brinch Christensen.

- Vi har arbejdet med disse øvelser i et par år nu - først var der ikke meget lydhørhed, men det sidste halve år er det gået rigtigt stærkt. Medarbejderne synes, at fem minutters træning tre gange om ugen er overskueligt og bliver overrasket over, hvor hårdt det faktisk er og hvor meget det giver, siger Sidsel Brinch Christensen.
Både ledere og medarbejdere på kommunens arbejdspladser efterspørger nu instruktion og viden om øvelserne, og Sidsel fortsætter:
- Ingen leder har endnu klaget over at produktiviteten er faldet, fordi medarbejderne laver øvelser i nogle minutter - tværtimod gavner det trivslen.
Carsten er ung sporty mand i 30’erne som døjede med hold i nakken trods kiropraktor og fysioterapi. Sidsel gav ham nogle øvelser med elastik og udstrækning, og 14 dage efter var smerterne væk.
- Nu kan jeg kigge mig over skulderen, siger han, og er ofte med Sidsel ude for at fortælle sin historie, når hun instruerer i elastikøvelserne.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.