Danmark

Vær på vagt overfor slappe håndtryk

Kender du nogen med et slapt håndtryk, så er der god grund til at være bekymret - på hans eller hendes vegne

Colourbox

Colourbox

DANMARK:En ny undersøgelse viser, at håndtrykket kan afsløre folks dødsrisiko - ja, faktisk bedre end hvis man måler deres blodtryk.

Den overraskende internationale undersøgelse er baseret på test af ca. 140.000 voksne mellem 35 og 70 år fra 17 både kulturelt og økonomisk så forskellige lande som Sverige, Canada, Argentina, Brasilien, Tyrkiet, Indien, Iran og Sydafrika.

Deres håndtryk blev målt ved anvendelse af et såkaldt håndgrebsdynamometer mellem 2003 og 2009, hvorefter forskerne gennemsnitligt fire år senere undersøgte om de var i live. Ialt var 3.379 eller cirka 2 procent døde i perioden.

Svage muskler har konsekvent været forbundet med tidlig død, invaliditet og sygdom. Men hidtil har betydningen af håndtrykket været begrænset, selv om det er kendt som en indikator for muskelstyrke.

Røde bøffer styrker ældres muskler

Men resultaterne af den nye undersøgelse viser, at hver fem kilo svagere håndtryk var forbundet med en 16 procents øget risiko for død uanset årsag, en 17 procent større risiko for hjertekardød, en 17 procents højere risiko for død pga. andet end hjertekar-problemer samt mere beskedne stigninger i risikoen for at få et hjerteanfald (7 procent) eller et slagtilfælde (9 procent).

Undersøgelse viste faktisk, at håndtrykket var en bedre indikator for folks dødsrisiko end det systoliske blodtryk, der normalt er tegn på at man har hjertekar-problemer.

- Håndtrykket kan være en nem og billig test af en persons risiko for død og hjertekar-sygdom. Men der er behov for yderligere forskning for at fastslå, om en forbedring af muskelstyrke kan reducere en persons risiko for død og hjertekar-sygdom, siger en af hovedforfatterne dr. Darryl Leong fra McMaster University, Hamilton, Canada.

Sådan bevarer du musklerne under slankekuren

Så måske skulle du næste gang du konsulterer din læge spørger hende om hvad hun synes om dit håndtryk. Det kan måske redde dit liv.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.