Udland

Vagtmand frikendt for drab på sort teenager

Trayvon Martins død har genåbnet gamle racesår i det amerikanske samfund. George Zimmerman er uskyldig.

Vagtmand frikendt for drab på sort teenager

George Zimmerman, som i februar 2012 skød den sorte teenager Trayvon Martin i Florida, er blevet frikendt for alle anklager.

En jury bestående af seks kvinder har i to dage drøftet sagen og kom efter et maraton-retsmøde i Sanford frem til en afgørelse.

Zimmerman smilede kortvarigt, da han modtog dommen. Hans forældre, der sad bagved Zimmerman i retslokalet, omfavnede hinanden, og hans kone græd. Trayvon Martins familie var ikke til stede.

Dermed er der sat punktum i en af de mest omtalte drabssager i USA de senere år. Sagen har skabt voldsom debat om race, våben og om lige ret for loven i det amerikanske samfund.

Politiet nægtede i første omgang at anholde Zimmerman og hævdede, at drabet skete i selvforsvar. Men folkelige protester bredte sig hurtigt over hele USA, og Zimmerman blev lagt i håndjern.

29-årige Zimmerman var tiltalt for drab, og han risikerede fængsel på livstid, hvis han blev dømt.

Juryen overvejede også, om Zimmerman skulle kendes skyldig i uagtsomt manddrab. De seks jurymedlemmer har i alt voteret i 16 timer, siden retssagen blev indledt fredag.

Zimmerman har erklæret sig ikke-skyldig og hævder, at han agerede i selvforsvar, da han kom i konflikt med 17-årige Trayvon Martin i et lukket beboelsesområde i Sanford, Florida.

Han har sagt, at han skød teenageren i henhold til den kontroversielle "stand your ground"-lov, som giver personer udvidede beføjelser til at forsvare sig selv, hvis de føler sig truet.

George Zimmerman var selvudråbt vagtmand i boligområdet The Retreat at Twin Lakes. Vagtmanden skød Trayvon Martin med et skud i brystet med en pistol.

Det frygtes, at netop en frifindelse af George Zimmerman vil udløse nye protester i landet. Den kendte borgerrettighedsforkæmper Jesse Jackson opfordrer amerikanerne til at acceptere dommen.

- Undgå vold, det vil blot føre til flere tragedier, skriver Jesse Jackson på Twitter.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.