Vakuum-mad på menuen

Køle-vakuum mad laves i Skagen og bringes ud én gang om ugen

Birgit Hansen (S): - Det ér ikke en vinder-sag, men vi mener faktisk at vi har fundet den både bedste og billigste løsning og levering af varmholdt mad hver dag giver heller ikke de ældre den frihed, de nu får.Foto: Bent Jakobsen

Birgit Hansen (S): - Det ér ikke en vinder-sag, men vi mener faktisk at vi har fundet den både bedste og billigste løsning og levering af varmholdt mad hver dag giver heller ikke de ældre den frihed, de nu får.Foto: Bent Jakobsen

NY FREDERIKSHAVN: Der står køle-vakuum mad på menuen hos de ældre, når Ny Frederikshavn Kommune er en realitet ved årsskiftet. Maden skal produceres ét sted, på centralkøkkenet Ankermedet i Skagen, og derfra én gang om ugen distribueres ud til de ældre medborgere. Som socialudvalgsformand Birgit Hansen sagde det, er det ”ikke en vindersag”. At ændre på vores daglige måltider kan let blive øretævernes holdeplads og alene navnet ”køle-vakuum mad” får ikke mange gafler i NORDJYSKEs panel af kræsne smagsdommere. De ældre i Sæby Kommune får i dag varm mad, som laves på de tre ældrecentre i Sæby, Dybvad og Østervrå, og i Frederikshavn får alle hjemmeboende pensionister under ordningen tre gange om ugen kølemad fra centralkøkkenet, men det er slut til nytår. - Der er delte meninger om, hvad der er bedst, men vi har valgt den varme mad fra, da det simpelthen ikke er godt nok rent ernæringsmæssigt. Samtidig vælger vi en løsning med stordriftsfordele og et vist rationale, siger Birgit Hansen. De ældre får hver uge selv mulighed for at sammensætte en menu på mellem tre og syv retter. - Karen i Mosen kan selv krydse af, om hun vil have hamburgerryg, flæskesteg eller noget helt andet, siger Birgit Hansen. De nuværende køkkener i Sæby og Frederikshavn bliver ”modtagekøkkener” for køle-vakuummaden og skal fortsat lave morgenmad, lave smørebrød og bage. Ole Rørbæk, Liste T, stemte som den eneste i sammenlægningsudvalget imod forslaget: - Jeg synes, det er forkert at gå så meget op i besparelser. Der er noget socialt i at få maden bragt ud for mange ældre, der måske er ensomme og ikke får andre besøg den dag. Jeg går ind for det decentrale, nære samfund og synes, det er vigtigt at bevare arbejdspladser lokalt og ser også at Ældrerådet peger på en ordning med udbringning af kølemad tre gange om ugen. SF’s Søren Vistis forslag om at evaluere ordningen efter et år blev vedtaget.