Udland

Valg kan svække catalonsk løsrivelsesbølge

Partier, der ønsker folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien, har vundet valget. Men resultatet er mudret.

Valg kan svække catalonsk løsrivelsesbølge

Løsrivelsesfeberen raser i Catalonien, Spaniens rigeste region, hvor separatistpartier sikrede sig sejren ved søndagens regionalvalg.

Næsten to tredjedele af sæderne i parlamentet i Barcelona, Spaniens næststørste by, går til politiske partier, som ønsker en folkeafstemning om uafhængighed.

Men paradoksalt nok kan valgresultatet vise sig skuffende for de mange mennesker, som ønsker et selvstændigt Catalonien - en område, der har sit eget sprog og identitet, og med sine 7,5 millioner indbyggere er større end Danmark.

Det skyldes, at en af de stærkeste kræfter i løsrivelsesbevægelsen - den konservative Artur Mas, som er præsident i Catalonien - er løbet ind i en vælgerlussing og mister 12 mandater i parlamentet. Dermed får hans parti kun 50 af de i alt 135 pladser.

Med det sløje valgresultat får den svækkede Mas ikke noget klart mandat fra vælgerne om at stille sig i spidsen for en forenet bevægelse, der presser på for en afstemning om et farvel til Spanien og den upopulære centralregering i Madrid.

Artur Mas blev mødt med tilråb af tilhængere, der skrålede "uafhængighed, uafhængighed", da han talte sine partifæller, da næsten alle stemmerne var talt op.

- Vi er åbenlyst den eneste kraft, der kan lede regeringen, men vi kan ikke lede den alene, sagde han.

Inden valget sagde Mas, at hvis vælgerne gav ham mandat til det, så ville han inden for de næste fire år sørge for, at Catalonien holder folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien.

Efter valget lover han nu at fortsætte kampen om at få gennemført folkeafstemningen, men erkender, at arbejdet bliver mere kompliceret, fordi hans parti ikke har flertal i regionalforsamlingen alene.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.