Valg til ændret parlament i Hongkong har rekordlav deltagelse
Prodemokraterne mener, at de er sat totalt uden for indflydelse i Hongkong, som har afholdt parlamentsvalg.

Hong Kong holds Legislative Council election Lam Yik/Reuters
Under en tredjedel af vælgerne i Hongkong dukkede op og afgav deres stemme, da der søndag var valg til Hongkongs parlament, det såkaldte LegCo (Legislative Council, red.).
Det er en rekordlav deltagelse ved et parlamentsvalg i bystyret, som Kina over de senere år i stigende grad har strammet grebet om.
Efter at valgstederne er lukket, står det klart, at der var en deltagelse på 30,2 procent.
For fem år siden var deltagelsen på 58 procent. Valget i 2000 var den hidtidige bundskraber med 43,6 procents deltagelse.
Dette var det første parlamentsvalg, siden Kina beordrede ændringer i byens valgsystem. Kun kandidater, som er loyale over for Kinas kommunistiske styre i Beijing, havde mulighed for at stille op til valget til LegCo.
Antallet af pladser i parlamentet blev med ændringen udvidet til 90 fra 70. Men kun 20 af forsamlingens medlemmer bliver valgt direkte. Tidligere blev halvdelen af kandidaterne valgt direkte af vælgerne.
Af de øvrige 70 pladser bliver 40 udpeget af en valgkomité, mens de resterende 30 pladser bliver valgt af interesseorganisationer for eksempelvis erhvervs- og handelslivet. Historisk har de udvist loyalitet over for styret i Kina.
Byens prodemokratiske partier var på forhånd ikke opstillet med nogen kandidater. Flere aktivister i udlandet har åbent opfordret til boykot.
- Folk ikke ønsker ikke at lade som om, at alt er i orden, og stemme til et parlament, der blot agerer gummistempel, har Nathan Law, som er et tidligere parlamentsmedlem, ifølge AFP udtalt.
Byens leder udpeges i øvrigt af en valgkomité, der anses for at være meget Kina-positiv.
Nye love debatteres og vedtages i parlamentet LegCo. Men kritikere mener, at prodemokratiske stemmer er sat uden for indflydelse nu.
Observatører har hele tiden forventet en begrænset deltagelse ved søndagens valg.
Mange indbyggere i millionbyen har opgivet håbet om demokratiske ændringer, efter at Hongkongs myndigheder, der støttes af Kina, i sommeren 2019 slog hårdt ned på prodemokratiske bevægelser.
Politiske ledere i Hongkong har insisteret på, at ændringerne i bystyret var nødvendige i lys af de store demonstrationer.
/ritzau/Reuters