Valgdato i Haiti fastsat efter beskyldninger om svindel

Anden runde af præsidentvalget i Haiti blev udskudt. Nu er en ny dato valgt - der skal stemmes 24. januar.

Udland 7. januar 2016 04:40

Vælgerne i Haiti skal til stemmeurnerne 24. januar, hvor de skal afgøre, hvem der skal være landets kommende præsident.

Dermed er der blevet sat en ny dato for præsidentvalget, efter at den planlagte dato for anden valgrunde blev udskudt på grund af beskyldninger om svindel.

Valgdatoen 24. januar er meldt ud i en erklæring fra præsidentkontoret onsdag, skriver AFP.

Haitis indbyggere skulle efter planen have stemt 27. december. Men valget blev skubbet frem i tiden, fordi en valgkommission først skulle undersøge anklager om uregelmæssigheder i første valgrunde.

- Det Midlertidige Valgråd informerer offentligheden, politiske partier og især kandidater om, at valget til de lokale myndigheder samt parlamentsvalg og præsidentvalg, der skulle være holdt 27. december 2015, udskydes, lød det i en officiel meddelelse fra valgrådet ifølge Reuters i december.

Kampen om at blive præsident i Haiti står mellem Jovenel Moise og Jude Célestin. De fik henholdsvis flest og næstflest stemmer i første valgrunde i oktober og skal derfor ud i en anden runde om magten.

Der har siden første valgrunde været gensidige beskyldninger om valgsvindel og korruption, hvilket har ført til protester i landet, der er det fattigste på den vestlige halvkugle af Jorden.

I første valgrunde fik Jovenel Moise ifølge det officielle resultat 32,8 procent af stemmerne, mens Jude Célestin fik 25,3 procent.

Moise, der støttes af Haitis afgående præsident, Michel Martelly, er en forretningsmand med fokus på landbrug, hvor hans primære indtægt stammer fra bananer. Derfor går han under tilnavnet "Bananmanden" ifølge AFP.

Jude Célestin stiller op for anden gang ved et præsidentvalg i Haiti. Sidste gang - i 2010 - blev han diskvalificeret i anden valgrunde.

Haiti kæmper stadig med efterveerne fra det ødelæggende jordskælv i 2010, hvor flere end 250.000 mennesker mistede livet.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...