Udland

Valget i Libyen er udsat til 7. juli

Logistiske og tekniske årsager er forklaring på, hvorfor det første libyske valg efter Gaddafis fald udsættes.

Valget i Libyen er udsat til 7. juli

Libyen har søndag meddelt, at valget til landets forfatningsgivende forsamling, som oprindeligt skulle være holdt 19. juni, er udsat til begyndelsen af juli.

- Datoen for valget bliver 7. juli, siger formanden for valgkommissionen, Nuri al-Abbar, som giver logistiske og tekniske problemer skylden for forsinkelsen.

- Afstemningen er blevet udskudt på grund af en forsinkelse i vedtagelsen af den lov, der skal organisere valget, så vælgerne får mere tid til at registrere sig, og for at give kandidater, der afvises af valgkommissionen, mulighed for at appellere, siger Abbar.

Valget er Libyens første nationale folkeafstemning efter 40 års diktatur under den væltede og siden dræbte leder Muammar Gaddafi.

Et medlem af valgkommissionen foreslog lørdag, at valget skulle udsættes til 10. juli. Hans argumenter var de samme som Abbars.

Et andet medlem af valgkommissionen siger, at udsættelsen er besluttet i samråd med FN-embedsmænd, som arbejder for kommissionen, og som havde foreslået en dato i første uge af juli.

Flere end 2,7 millioner libyere, eller omkring 80 procent af de stemmeberettigede, har registreret sig som vælgere.

Det regerende Nationale Overgangsråd (TNC), der erklærede landets befrielse tre dage efter, at Gaddafi var blevet taget til fange og dræbt 20. oktober 2011, har fremlagt en køreplan for et nyt Libyen med en 20-måneders nedtælling til valget.

En overgangsregering skulle i løbet af otte måneder organisere valget af en 200 mand stor forsamling, også kaldet en "almen nationalkongres". TNC træder tilbage, når kongressen holder sit første møde.

Snesevis af partier er blevet grundlagt i månederne op til valget. Den 3. juni pålagde valgkommissionen de 4000 kandidater, der stiller op til valget, om ikke at indlede deres kampagner, før datoen lå fast.

/ritzau/AFP