Valgforsker: Derfor flygter vælgerne fra S

Professor giver sit bud på, hvorfor partiet har rekordlav opbakning

Helle Thorning under et tidligere besøg i Aalborg. Arkivfoto: Per Kolind

Helle Thorning under et tidligere besøg i Aalborg. Arkivfoto: Per Kolind

DANMARK:Blot halvandet år efter Socialdemokratierne kom til magten i Danmark, står partiet over for den laveste opbakning nogensinde fra vælgerne på kun 17,1 procent.

Og en af årsagerne skal findes i den sidste tids mange reformer - særligt den nye vækstplan, der sænker selskabsskatten, vurderer valgforsker og professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

- Det sidste skub, der er kommet i meningsmålingerne, er et meget klart udtryk for mange socialdemokraters afstandtagen fra de seneste reformtiltag, især hvad angår selskabsskatten.

- Utilfredsheden har skubbet de ”røde” socialdemokrater over mod Enhedslisten, og ”de blålige” til blå blok, og det har medført, at Socialdemokratiet får denne historisk lave måling, siger han.

Ryster på hovedet

Sænkelsen af selskabsskatten skal finansieres af lavere kontanthjælp og SU, foreslår regeringen. Og det er en linje, der får mange socialdemokratiske vælgere til at ryste på hovedet, da den synes ret ”blå”.

- Det er ikke ret længe siden, at Helle Thorning-Schmidt stod og snakkede om ”velfærd eller skattelettelser”, og så kan det kan godt være, at landet er i en anden økonomisk situation nu, men det er klart, at mange socialdemokrater føler sig virkelig skuffede.

- Ved valget var der en enorm optimisme blandt socialdemokratiske vælgere. De troede virkelig på, at en stemme på Socialdemokraterne betød forandringer.

- Men det, der sidenhen er sket, har betydet, at den store optimisme og de forventninger, som mange socialdemokrater havde, på ingen måde er blevet indfriet. Næsten det modsatte, siger Kasper Møller Hansen.

Også S-borgmestre utilfredse

Og utilfredsheden findes ikke kun i vælgerkorpset.

- Normalt plejer man at holde intern kritik internt, men grænsen er nu også nået for mange af de socialdemokratiske borgmestre, som siger, at det nu altså er nok.

- De frygter jo også for deres borgmesterkæder i forbindelse med kommunalvalget til efteråret. Så de ønsker ro fra Christiansborgs side, og at partiet styrer deres reformiver, siger han.

For at vende den synkende skude er Socialdemokraternes bedste kort på hånden helt banalt at håbe, at reformerne virker.

Men det er et langt sejt træk, erkender Kasper Møller Hansen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.