Udland

Valgsteder er endelig åbne i uro- og orkanplagede Haiti

Indbyggerne i Haiti skal søndag vælge ny præsident, efter valget i oktober måtte udskydes på grund af orkan.

First round of Haitian presidential election Foto: Scanpix/Hector Retamal

First round of Haitian presidential election Foto: Scanpix/Hector Retamal

Indbyggerne i Haiti kan søndag indfinde sig på valgsteder landet over for at være med til at beslutte, hvem der skal være landets næste præsident.

Valgstederne i det orkanplagede land åbnede søndag klokken 12 dansk tid og er åbne i ti timer. Indbyggerne må dog ifølge nyhedsbureauet dpa vente helt til starten af december med at få valgresultatet.

Resultatet af det seneste valg i Haiti, som fandt sted i oktober sidste år, blev annulleret på grund af vold og beskyldninger om valgfusk.

Tidligere præsident Michel Martelly trådte tilbage i februar. Siden da har Jocelerme Privert været fungerende præsident.

Præsident- og parlamentsvalget i Haiti var egentligt planlagt til at finde sted 9. oktober. Men det måtte udskydes efter orkanen Matthews hærgen i landet.

Mindst 842 mennesker mistede livet i forbindelse med orkanen, der ramte i starten af oktober, og som også var skyld i store materielle skader i det fattige land.

I forvejen lever tusindvis af mennesker i Haiti fortsat i telte og interimistiske boliger efter et jordskælv i 2010, som kostede flere end 200.000 mennesker livet.

I alt 27 kandidater stiller op til præsidentposten. Hvis ingen af kandidaterne får mere end halvdelen af stemmerne, skal en ny afstemning finde sted i januar.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er forretningsmanden Jovenel Moise favorit til præsidentposten i de lokale meningsmålinger, der dog skal tages med noget forbehold.

Jovenel Moise fik flest stemmer ved valget i oktober 2015.

Blandt andre prominente kandidater er Jude Célestin, som fik næstflest stemmer ved seneste valg, tidligere senator Moise Jean-Charles og lægen Maryse Narcisse, som er støttet af landets tidligere præsident Jean-Bertrand Aristide.

Omkring 5,8 millioner af Haitis 10 millioner indbyggere kan stemme til valget.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.