Udland

Valgstedsmåling: Dødt løb i græsk valg

Der er dødt løb mellem partierne Nyt Demokrati og Syriza, viser valgstedsmåling efter græsk parlamentsvalg.

Valgstedsmåling: Dødt løb i græsk valg

Den første valgstedsmåling efter parlamentsvalg i Grækenland tyder på dødt løb mellem det konservative parti Nyt Demokrati og det venstreorienterede Syriza.

Målingerne giver Nyt Demokrati 27,5 til 30 procent af stemmerne, mens Syriza løber med mellem 27 og 30 procent af stemmerne.

Det er afgørende at få flest stemmer, for vinderen får automatisk tildelt 50 parlamentspladser oven i de mandater, man i forvejen vinder.

Parlamentet har 300 pladser.

Det kan tippe balancen for og imod samarbejdet med EU og Den Internationale Valutafond og dermed i sidste ende afgøre, om Grækenland fortsat skal være i euroen.

Da de første målinger kom kort efter 18.00 dansk tid, var kampklædt politi med skjolde og knipler ved at gøre sig klar på Syntagma-pladsen foran parlamentet i Athen for at kunne modgå eventuelle uroligheder

Parlamentsvalget er det andet inden for seks uger. I det første valg sikrede Nyt Demokrati sig flest stemmer, men partiet var ikke i stand til at etablere flertal i parlamentet.

Valget bliver fulgt tæt af økonomer i hele verden, da en sejr til EU-modstanderne i Syriza kan betyde et græsk exit fra euroen.

Syriza har lovet vælgerne at afvise den seneste redningspakke til 130 milliarder euro, som Grækenland har aftalt med EU og Den Internationale Valutafond.

Partiets leder, Alexis Tsipras, siger, at prisen for hjælpepakken er uacceptable nedskæringer på pensioner, lønninger og ublu krav om privatisering af en række statslige nøglevirksomheder.

Nyt Demokrati ønsker derimod at genforhandle dele af de betingelser, som EU og IMF har stillet.

- Det er et valg mellem euroen og drakmer, har den konservative leder Antonis Samaras advaret inden valget.

De første prognoser baseret på optalte stemmer ventes efter klokken 19.30 dansk tid.

/ritzau/