Udland

Valgstedsmåling giver Georgiens Margvelasjvili storsejr

Margvelasjvili har vundet en jordskredssejr i første valgrunde ved præsidentvalget i Georgien.

Valgstedsmåling giver Georgiens Margvelasjvili storsejr

Valgstedsmålinger foretaget af en privat tv-station i Georgien viser, at Giorgi Margvelasjvili, der er allieret med landets premierminister, har vundet præsidentvalget og kommer til at afløse den afgående præsident Mikhail Saakasjvili.

Nattehimmel over hovedstaden Tbilisi blev oplyst af fyrværkeri, da valgstedsmålingerne blev offentliggjort.

Det er valgstedsmålingerne fra den privatejede tv-station Rustavi 2 som oplyser, at Margvelasjvili har vundet en jordskredssejr i første valgrunde med opbakning fra 66,7 procent af vælgerne.

Den 44-årige Margvelashvili er et forholdsvist ukendt medlem af milliardæren og premierministeren Bidsina Ivanisjvilis parti, Georgiens Drøm.

Hans nærmeste rival var parlamentsformanden David Bakradse fra den afgående præsident Saakashvilis Forenede Nationale Bevægelse, der fik 20,2 procent af stemmerne ifølge valgstedsmålingen fra den private tv-kanal.

Bakradse erkender, at han har tabt valget.

En anden valgstedsmåling fra den privatejede tv-kanal Imedi giver Margvelashvili en endnu større sejr med 68 procent af stemmerne og 17,1 procent til Bakradse.

Saakashvili og Ivanishvili er ærkerivaler, og premierministeren har også bebudet, at han trækker sig inden for kort tid, hvormed Georgien går ind i en ny epoke, hvor der vil ske en del forfatningsmæssige ændringer, der vil svække præsidentembedet og styrke regeringen.

Den tidligere sovjetrepublik har omkring 4,5 millioner indbyggere.

Saakasjvili har været præsident siden 2003, men i henhold til forfatningen kan han kun sidde i embedet i to perioder og er nødt til at gå af. I de 10 år, han har været præsident, har Georgien været pro-vestligt og allieret med USA.

Saakasjvili har gjort medlemskab af Nato og EU til en topprioritet. Margvelashvili og Georgiens Drøm har samme mål, men søger bedre relationer til Rusland.

Margvelasjvili, der er tidligere undervisningsminister, sagde allerede forud for valget, at han følte sig sikker på at vinde mindst 50 procent af stemmerne i første runde. Dermed vil en anden valgrunde ikke ville blive nødvendig.

23 kandidater var opstillet ved valget.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.