Valgstedsmåling: Krim-borgere vælger Rusland

Valgstederne er nu lukket på halvøen Krim. Valgstedsmåling viser stort flertal for at tilslutte sig Rusland.

Netop som valgstederne er lukket på den ukrainske halvø Krim, viser den første valgstedsmåling, at 93 procent af vælgerne har stemt for at tilslutte sig Rusland.

Det rapporterer russisk stats-tv ifølge flere internationale nyhedsbureauer.

Det russiske nyhedsbureau Interfax skriver, at over 80 procent af de 1,5 millioner stemmeberettigede på Krim deltog i folkeafstemningen, som er blevet kaldt forfatningsstridig og ulovlig af den ukrainske overgangsregering samt USA og EU.

- 93 procent af vælgerne på Krim har ved folkeafstemningen støttet, at Krim bliver en del af Rusland. De tal har vi fra valgstedsmålinger, lyder det fra de prorussiske myndigheder i Simferopol.

En del af vælgerne - etniske ukrainere og mange krim-tatarer - boykottede afstemningen, hvor resultatet syntes givet på forhånd, da de etniske russere udgør over 60 procent af befolkningen på halvøen, der hidtil har haft en autonom status i Ukraine.

Kort efter at valgstederne lukkede klokken 19 dansk tid, fordømte Det Hvide Hus i Washington i en udtalelse folkeafstemningen.

- De dage er forlængst ovre, (hvor verden red.) ikke reagerer, mens et land overtager et andet lands territorium, siger præsident Barack Obamas talsmand Jay Carney, der tilføjer, at Rusland kommer til at bøde for sin rolle i afstemningen.

Det er ventet, at EU's udenrigsministre mandag indfører skærpede sanktioner mod navngivne personer i Rusland og på Krim.

Den selvudråbte prorussiske premierminister på Krim, Sergej Aksjonov, siger, at afstemningen er "historisk".

- I dag tog vi en meget vigtig beslutning, der vil gå over i historien, tweetede han, efter at valgstederne lukkede.

Det endelige valgresultat ventes at foreligge mandag morgen, hvorefter Krims prorussiske myndigheder forventes at erklære halvøen for uafhængig fra Ukraine og officielt ansøge om at tilslutte sig Rusland.

Vælgerne har svaret på følgende spørgsmål:

* "Støtter du Krims genforening med Rusland som medlem af den russiske føderation?"

* "Støtter du genoprettelsen af Krims forfatning fra 1992 og Krims status som en del af Ukraine?"

Vælgerne blev ikke spurgt, om de ville bevare det nuværende forhold til Ukraine.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden