Udland

Valgvinder opfordrer cataloniere til civil ulydighed

- Catalansk selvstændighed er en realitet. Fra i morgen bør loven ikke adlydes, siger partiformand efter valg.

- I dag blev republikken født!

Sådan lyder det fra en selvsikker formand for det venstreradikale CUP-parti, efter at valget til det regionale parlament i Catalonien søndag gav absolut flertal til de partier, der går ind for løsrivelse fra Spanien.

CUP har fået ti kandidater valgt ind i det nye parlament. Sammen med det største løsrivelsesparti Junts pel Si (Sammen for ja), der får 62 pladser, har de to partier flertal i parlamentet med 135 pladser.

- Catalansk selvstændighed er en realitet. Fra i morgen (mandag, red.) kan og bør loven ikke adlydes, siger Antonio Banos, leder af CUP.

Med over 99 procent af stemmerne optalt ser ja-alliancen for et selvstændigt Catalonien ud til at kunne arbejde videre med deres plan for løsrivelse fra Spanien, hvis de ellers kan blive enige.

Begge partier har sagt, at hvis de får flertal, vil de ensidigt erklære uafhængighed inden for 18 måneder.

Den spanske regering i Madrid har dog sagt, at den vil blokere for en løsrivelse via domstolene, fordi det er i strid med den spanske forfatning.

Den konservative regering afviste sidste år at lade catalonierne holde en bindende folkeafstemning om ja eller nej til løsrivelse.

Da de selv valgte at holde en mere symbolsk afstemning i november sidste år, stemte 80 procent af dem, der deltog, for selvstændighed.

Madrid har advaret om, at Catalonien, der er et af landets rigeste områder, vil falde ud af EU og miste euroen, hvis regionen river sig løs og bliver selvstændig.

Men separatisterne mener, at catalonierne får mindre tilbage fra Madrid, end de betaler i skat.

Foruden den monetære trussel har det spanske fodboldforbund også truet med, at Cataloniens fodboldstolthed, F.C. Barcelona, ikke længere kan optræde i den spanske liga, hvis det ender med en løsrivelse.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.