Udland

Vanæret Xilai smidt ud af Kinas kommunistparti

Straffesag mod den kinesiske toppolitiker Bo Xilai rykker tættere på efter bortvisning fra kommunistpartiet.

Vanæret Xilai smidt ud af Kinas kommunistparti

Den skandaleramte tidligere kinesiske toppolitiker Bo Xilai er nu også blevet smidt ud af det regerende kommunistparti, oplyser statslige kinesiske medier søndag.

Partiets centralkomité har godkendt en afgørelse fra Politibureauet om at bortvise Bo Xilai, skriver det statslige kinesiske nyhedsbureau Xinhua med henvisning til partiets øverst besluttende organ.

For godt en uge siden blev han smidt ud af Kinas parlament. Bortvisningerne baner vejen for en straffesag mod eks-partibossen, da han dermed mister sin parlamentariske immunitet.

Bo Xilais kone, Gu Kailai, og hans tidligere politichef er begge fængslet for deres rolle i en drabssag, der anses for at være den første store skandale i Kina i to årtier.

Der har i længere tid været spekuleret i, hvad der skulle ske med Bo Xilai. I slutningen af september mistede han sine poster i kommunistpartiet, og statslige kinesiske medier skrev, at han vil blive "retfærdigt straffet".

Bo Xilai var lokal partichef i Chongqing og havde en lovende karriere foran sig i toppen af det magtfulde parti.

Men de kinesiske myndigheder suspenderede Bo Xilai, da de begyndte at efterforske hustruens forbindelse til mordet på den britiske forretningsmand Neil Heywood.

Bo Xilai blev i marts fjernet fra sin post som partileder i Chongqing, og kort tid efter mistede han alle sine poster i det kommunistiske parti.

Siden er Bo Xilais kone blevet dømt til døden for mordet på Neil Heywood. Men dommen er betinget og eksekveres ikke i to år. Derefter er det normal praksis, at straffen ændres til fængsel på livstid.

Bo Xilais tidligere politichef, Wang Lijun, blev i september idømt 15 år bag tremmer for sin rolle i mordsagen. Han blev fængslet for i sin tid som politichef at have forsøgt at skjule drabet på Neil Heywood i november 2011.

Skandalesagen med Bo Xilai kommer forud for et magtskifte i Beijing, som ventes at finde sted den 8. november.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.