Hobro

Varm mad fra bålet lunede

Op mod 500 gæstede årets vintersolhvervsmarked på Fyrkat

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Karin Collstrup (tv) rører godt i vikingegryden sammen med datteren Elin på 13 år. I baggrunden Torben Wisholm, som er med til ”midvinterblot” for første gang. FOTO: JENS MORTEN

HOBRO:I fjor satte tv-julekalenderen om Valhal ekstra fokus på vikinger i julemåneden, og det kunne mærkes i besøgstallet på det traditionsrige vintersolhvervsmarked på Fyrkat i Hobro. 800 gæster kom forbi, og den rekord kunne Fyrkat ikke helt leve op til ved dette års marked i lørdags. - Men der kom 400-500, som der plejer, siger museumsinspektør Anne Mette Gielsager, som fremhæver bålmaden ved årets arrangement: - Den varme mad var en fuldtræffer! Den duftede også godt, kan vi skrive under på. Karin Collstrup havde helt styr på gryderne med de gode, gamle danske retter som gule ærter med skinke og en stuvning med hvedekorn og oksekød. Døtrene Elin på 13 og Anja, som bliver 12 år netop i dag, mandag, hjalp også godt til. Familien bor i Aars, men er tilknyttet vikingegruppen på Fyrkat, hvor 42 vikinger plus medarbejdere var tilmeldt julefrokosten fredag aften, hvorefter de fleste overnattede på den gamle vikingegård. Karin Collstrup stod i øvrigt også for maden til julefrokosten. - Det var også de gode gamle danske retter som grønlangkål og æbleflæsk, fortæller hun, mens hun rører i gryden over bålet. Elin og Anja forklarer, at det slet ikke er koldt at gå i vikingetøj. - Der er både uld og hør, fortæller Elin og viser, hvordan hun har broderet et flot vikingesymbol på den jakke, Anja har på.