Varmepris styrtdykker i små byer

Varmeværket i Øster Hurup har danmarksrekord i prisfald

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

NORDJYLLAND:Sidste år fik de 35 økonomisk mest trængte barmarksværker i Danmark lov til at fyre med andet end naturgas. Og det har i den grad kunnet mærkes på varmeregningen hos forbrugerne ved de værker, der har benyttet sig af muligheden. Her er prisen på varme nærmest styrtdykket, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

I gennemsnit er varmeregningen ved de 35 værker faldet fra 27.000 kr. om året til 23.500 kr. - endda selv om nogle af værkerne endnu ikke har skiftet fra naturgas.

Det viser en ny opgørelse fra Dansk Fjernvarme.

Danmarksrekorden i prisfald har varmeværket i Øster Hurup. Her betalte en gennemsnitlig forbruger sidste år 26.225 kr. for varmen. I år lyder regningen på 16.491 kr.

I alt er 12 nordjyske barmarksværker blandt de 35, der har fået lov til at bruge andet end gas. De ni har benyttet sig af muligheden og opnået prisfald på typisk omkring 3000 kr. om året.

Den rekordstore besparelse i Øster Hurup skyldes, at værket siden november i fjor har fyret med halm, leveret af lokale landmænd.

- Halmfyret kostede os seks mio. kr. Da regnskabsåret sluttede 30. juni, havde det forbedret vores driftsresultat med over to mio. kr. Der blev råd til både at sætte varmeprisen ned og bygge endnu en lagerhal til halmen. Så det har været en rigtig god forretning, fortæller Svend Erik Pedersen, formand for Øster Hurup Kraftvarmeværk.

Investeringen i halmfyret og hallerne afskrives over 23 år og er indregnet i varmeprisen, der regnet pr. megawatttime er faldet fra 800 kr. til 310 kr. excl. moms.

Priser stadig for høje

Dansk Fjernvarme ser gerne, at samtlige værker får lov at vælge brændsel frit.

- De naturgasfyrede barmarksværkers priser er stadig alt for høje, uden de reelt har muligheden for at gøre noget ved det. Det er meget beklageligt over for forbrugerne på disse værker, siger Kim Mortensen, direktør for Dansk Fjernvarme.

I Øster Hurup er Svend Erik Pedersen glad for besparelsen - men ærgrer sig alligevel:

- Det er ærgerligt, at vi overhovedet er nødt til at fyre med halm. Det ville have været meget bedre, hvis staten havde differentieret gaspriserne efter, hvor mange forbrugere der er tilsluttet det enkelte værk. En stor del af varmen går jo tabt i ledningsnettet i de små byer.

- Her i Øster Hurup med 300 huse tilsluttet har vi selv om vinteren et ledningstab på 45 procent af varmen. Det er dobbelt så meget som i de større byer, siger Svend Erik Pedersen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.