Udland

Vatikanet fordømmer bagvaskelse i medierne

Folk, som tænker i penge, sex og magt, ser kirken i et uretfærdigt lys, siger pavens talsmand.

Vatikanet fordømmer bagvaskelse i medierne

Vatikanet fordømmer italienske medierapporter om, at intriger, korruption og afpresning præger det katolske hierarki i Rom.

Vatikanets talsmand, Federico Lombardi, siger også, at der bliver udøvet et "uacceptabelt pres" mod kirkens ledere i forbindelse med det kommende konklave, hvor en efterfølger til pave Benedikt XVI skal vælges.

- Der er personer, som forsøger at udnytte den nuværende overraskende og forvirrende situation og vil stille kirken og dens ledelse i et dårligt lys, siger hen

Lombardi siger, at "sladder, vildledende information og somme tider bagvaskelse" præger de rapporter, som omhandler en undersøgelseskomité, hvor kardinaler efterforsker en række lækager af fortrolige dokumenter fra paven.

- Folk som tænker i penge, sex og magt og ser forskellige virkeligheder gennem dette prisme, kan ikke se kirken i et anden lys, hedder det videre med tilføjelsen:

- Resultatet er en dybt uretfærdig beskrivelse af kirken og mange af dens folk.

Paven udnævnte sidste år tre pensionerede kardinaler til at undersøge en skandale, der omfattede pavens tidligere personlige butler Paolo Gabriele. Han blev fængslet for at have lækket fortrolige dokumenter, men blev senere benådet.

Kardinalernes rapport var kun til paven personligt. Italienske medier siger imidlertid, at de vil dele deres viden med de kardinaler, som skal vælge den næste pave.

Da Pave Benedikt tidligere på måneden trak sig tilbage, sagde han, at beslutningen var truffet på grund af hans høje alder. Men den italienske avis La Repubblica skriver, at den har baggrund i de tre kardinalers hemmelige rapport.

Avisen skriver, at rapporten har skildret hårde magtkampe mellem forskellige netværk i Vatikanet. Et af disse netværk skulle blandt andet fokusere på overtrædelser af kirkens regler om sex og penge. Store pengebeløb skal også være blevet misbrugt.

La Repubblica skriver også i ubekræftede rapporter, at der findes et homoseksuelt netværk i Vatikanet. Netværket har angiveligt betydet, at højtstående personer fra den katolske kirke er blevet udsat for afpresning fra personer uden for Vatikanet.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.