Danmark

Vejledere: Regeringens uddannelsesmål er urealistisk

Der er ikke udsigt til, at regeringen kan nå målet om, at 95 procent af en årgang skal have ungdomsuddannelse.

Vejledere: Regeringens uddannelsesmål er urealistisk

Det er usandsynligt, at 95 procent af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse inden for de næste 10 år.

Det er meldingen fra knap halvdelen af de 356 ungdomsuddannelsesvejledere, der har deltaget i en rundspørge, som Politiken Research har lavet.

Dermed lukker de luften ud af en af regeringens hovedmålsætninger på uddannelsesområdet.

- Vi har i årenes løb prøvet en meget lang række virkemidler, der skulle gøre, at målsætningen kunne opfyldes. Selv med alle de tiltag er det endnu ikke lykkedes, siger UU-vejleder Niels Erik Andersson til Politiken torsdag.

Ifølge uddannelsesvejlederne er sociale eller psykiske problemer den største forhindring.

Men også mangel på praktikpladser og ringe tilbud til de unge, der ikke er klar til erhvervsuddannelse, er med til at spænde ben, påpeger vejlederne.

- De, der før i tiden kunne klare sig ved at have hænderne skruet ordentligt på, selv om de var ordblinde, har meget svært ved at gennemføre en almindelig erhvervsuddannelse, siger UU-vejleder Morten Petersen til Politiken.

Den nyeste profilmodel fra Ministeriet for Børn og Undervisning viser, at 89,6 procent af de unge forventes at gennemføre en ungdomsuddannelse i 2010.

Alligevel mener kun lidt mere end hver fjerde uddannelsesvejleder, at det er sandsynligt eller meget sandsynligt, at målsætningen opfyldes inden for 10 år, skriver Politiken.

Flere uddannelsesforskere tror dog, at målet kan opfyldes.

- Manglen på praktikpladser og uddannelsesgaranti i erhvervsuddannelserne har været en af de helt basale forhindringer for at opfylde målsætningen.

- Hvis den uddannelsesgaranti, der er lagt op til i finansloven, bliver virkeliggjort, kan det give et nyt flow i ungdomsuddannelserne, siger uddannelsesforsker Torben Pilegaard Jensen, leder af forskningsinstituttet Kora, til Politiken.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) fastholder, at selv om 95-procents målsætningen er ambitiøs, er den vigtig og ikke urealistisk, skriver Politiken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.