Endnu et hus taget af det norske jordskred

Ti personer er fortsat savnet efter det norske jordskred. Politiet er i fuld gang med eftersøgningen.

Der bliver brugt varmesøgende kameraer og droner til at lede efter mennesker i masserne. Også hunde er blevet brugt til at lede efter personer i området, rapporterer avisen Aftenposten.

Der bliver brugt varmesøgende kameraer og droner til at lede efter mennesker i masserne. Også hunde er blevet brugt til at lede efter personer i området, rapporterer avisen Aftenposten.

ASK:Kort før klokken 15 torsdag kollapsede en del af et hus i Gjerdrum i byen Ask i Norge i forbindelse med det ødelæggende jordskred, der skete onsdag morgen.

Det var en del af nyt hus, siger myndighederne ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Ti personer er fortsat savnet efter jordskreddet i Ask nordøst for Norges hovedstad, Oslo.

Torsdag eftermiddag var eftersøgningen efter de savnede koncentreret i to huse i katastrofeområdet, sagde politiet.

NTB skrev, at en SeaKing-helikopter svævede over området, mens politiets helikoptere fløj frem og tilbage.

Området ved Gjerdrums ungdomsskole er fyldt med mange ambulancer og køretøjer fra forsvaret.

Det oplyser norsk politi torsdag morgen ifølge den norske avis VG.

Indsatsleder Dag Andre Sylju sagde torsdag morgen, at skreddet stadig var i bevægelse og oplyste, at det havde været en hektisk nat for redningsmandskabet.

- Det har været en meget krævende nat - både med lysforhold og vejrforhold. Dele er sunket ned i masserne, og der er bygninger, som ligger helt på kanten, som man har forventet ville skride i løbet af natten, sagde Dag Andre Sylju.

Politiet har en hypotese om, at de ti, der er savnet, er i krateret efter jordskreddet, skriver TV2 Norge. Og der er fortsat risiko for flere skred i området, lyder det.

I alt ni bygninger indeholdende 31 boliger og seks garagehuse er røget i jordskreddet.

Skredområdet er omkring 700 meter langt og 300 meter bredt ifølge VG.

Jordskreddet skete i de tidlige morgentimer onsdag. Det var først, da dagslyset kom onsdag morgen, at det fulde omfang af katastrofen begyndte at vise sig for redningsmandskabet.

Jordskreddet er sket i et område med en særlig type ler, som findes i blandt andet Norge, Sverige og Finland. Når den type ler bliver overbelastet, kan der forekomme jordskred, som tilfældet er i Ask.

Når leret bliver overbelastet, mister det nemlig sin styrke og flyder som væske, skriver avisen Aftenposten.

Der bliver brugt varmesøgende kameraer og droner til at lede efter mennesker i masserne. Også hunde er blevet brugt til at lede efter personer i området, rapporterer Aftenposten.

Den rapporterer også, at en savnet hund ved navn Zajka blev reddet i nat. Det blev fundet ved hjælp af en drone med varmesøgende kamera. Den blev reddet ud af skreddet natten til torsdag.

Blandt de ti personer, som endnu ikke er fundet, er en lille familie bestående af en far, en gravid mor og en toårig datter, skriver TV2 Norge.

Indsatsleder Dag Andre Sylju oplyser, at det er "helt uaktuelt" at sætte mandskab ind til fods i selve krateret. Dertil er forholdene for farlige, forklarer han.

Ti personer er kommet til skade. I et af tilfældene er det alvorligt. 1000 personer er evakueret.

Blandt andet skulle et sygehus med coronapatienter evakueres, og det har gjort indsatsen ekstra krævende.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.