Udland

Venezuela: Devaluering udløser storm på butikker

Præsident Chávez har fra sin sygeseng i Cuba beordret en nedskrivning af valutaen. Borgerne frygter prishop.

Venezuela: Devaluering udløser storm på butikker

Oppositionen i Venezuela kritiserer den devaluering, som regering efter ordre fra den kræftsyge præsident Hugo Chávez gennemførte fredag.

Chávez har ikke vist sig offentligt, siden han for to måneder siden - og for fjerde gang - blev opereret for kræft på en klinik i Havana i Cuba.

Men det er præsidenten selv, der har beordret en nedskrivning af bolivaren med 32 procent i forhold til den amerikanske dollar, fortæller hans ministre.

Mange økonomer anser devalueringen som nødvendig for at undergrave en omfattende sortbørshandel med dollar.

Devalueringen vil også mindske statens underskud, der anslås til at udgøre cirka 10 procent af bruttonationalproduktet.

For hver dollar landet får fra sin eksport, kommer der flere bolivar i statskassen. Fra og med onsdag er den officielle vekselkurs 6,3 mod hidtil 4,30 bolivar. Salg af olie til udlandet udgør langt den største del af eksportindtægterne.

Bagsiden af medaljen er, at indbyggerne risikerer at skulle betale mere for varerne i butikkerne. Mange mennesker bestormede lørdag butikkerne af frygt for store prisstigninger ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Vicepræsident Nicolás Maduro, der er udpeget til at tage over efter Chávez, hvis han ikke kommer sig, siger, at devalueringen er nødvendig for at øge statens indtægter og finansiere regeringens sociale programmer.

Oppositionen derimod ser den som et bevis på regeringens inkompetence.

- De ødelægger vores Venezuela. Det må vi ikke tillade. De bruger oliepengene på valgkampagner, korruption og gaver i udlandet. En løgnagtig regering, skriver oppositionslederen Henrique Capriles på Twitter.

Han udfordrede og tabte i fjor til Hugo Chávez ved præsidentvalget.

Højere priser vil presse inflationen yderligere op. I 2012 steg forbrugerprisindekset 20 procent, mens økonomien voksede 5,5 procent. Venezuela har den højeste inflation i Sydamerika.

Trækket var ikke uventet. Økonomer og erhvervslivet har i lang tid ventet en devaluering, som er den femte i løbet af 10 år.

Ifølge vicepræsident Maduro er Chávez bekymret for, at den økonomiske vækst vil aftage i Venezuela.

Chávez befinder sig fortsat i Cuba efter sin kræftoperation den 11. december.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden